Orbán részt vesz a Magyarországról szóló EP-vitán

Az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris üléshetének hétfő délutáni megnyitásakor Martin Schulz EP-elnök bejelentette: Orbán Viktor magyar miniszterelnök jelezte, hogy részt vesz az EP kedd délutáni vitájának abban a szakaszában, amikor a magyarországi helyzet szerepel a napirenden.

A vitát annak nyomán tűzték napirendre, hogy előzőleg az EP szabadságjogi kérdésekben illetékes szakbizottsága vitát folytatott a halálbüntetés visszaállításának Orbán Viktor által javasolt "napirenden tartása", illetve a menekültüggyel kapcsolatos magyar kormányzati megnyilatkozások, így a bevándorlási nemzeti konzultációs kérdőív kérdései kapcsán.

Schulz hétfő délután közölte azt is: a magyarországi helyzetnek szentelt plenáris vita az eredeti tervek szerint azzal kezdődött volna, hogy EU soros elnökségét ellátó Lettország képviselője, valamint az Európai Bizottság képviselője kifejti az álláspontját. A lett elnökség azonban - folytatta Schulz - azt a tájékoztatást adta, hogy nincs uniós tanácsi álláspont a kérdésben, így nem kíván semmilyen álláspontot kifejteni.

Ebben az helyzetben érkezett a hír, hogy Orbán Viktor részt kíván venni az ülésen. Schulz általában üdvözlendőnek mondta, ha az Európai Tanács tagjai - a tagállami csúcsvezetők - részt kívánnak venni az üléseken, most azonban mégis bekérte a képviselőcsoportok vezetőit az irodájába. Meg kell ugyanis oldani azt a procedurális problémát, amelyet úgy fogalmazott meg, hogy Orbán Viktor mégsem képviselheti a tagországok tanácsát az EP-ülésen.

A képviselők egyúttal megszavazták a zöldpártiak azon indítványát, hogy a magyarországi kérdésben ne csak vitát tartsanak, hanem fogadjanak el állásfoglalást is, de majd csak a júniusi plenáris ülésen.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.