Orbán receptje jól működik a szomszédban is

Hat hónappal a szlovákiai parlamenti választások előtt a tavaly és idén tavasszal tapasztalt némi visszaesés után ismét növekedett a Robert Fico vezette Smer-SD (Irány – Szocdem) népszerűsége.
Szeptember elején minden pozsonyi közvélemény-kutató intézet a szlovák kormánypártnak 37 százalék körüli támogatottságot mért, amellyel toronymagasan vezeti a pártok népszerűségi rangsorát. A kormányfő-pártelnök 24, 4 százalékos mutatóval a második helyre jött fel, amivel csökkentette hátrányát a hiteles szlovákiai közéleti személyiségek listáját vezető Andrej Kiska (33,3) államfővel szemben.

Ezt az eredményt a szlovák politikai szakértők egybehangzó értékelése szerint a miniszterelnök a migránsokkal szembeni kemény fellépésének köszönheti. – Kormányfőnknek ugyanolyan éles a nyelve, mint Orbán Viktornak. Érvelésük is hasonló. Gyakran riogatnak főleg azzal, hogy a migránsok között terroristák rejtőzhetnek, szinte kivétel nélkül rossz színben tüntetik fel a menekülteket, mindketten elővették a romakártyát is. Robert Fico például többek között azzal az érvvel utasítja el a kötelező menekültkvótákat, de még kétszáznál több migráns befogadását is, hogy a Szlovákiában élő, mintegy 400 ezer roma polgár nagy többségét sem tudták mindmáig integrálni. Ezt a magatartását, valamint az EU vezetőinek bírálatát adataink szerint sokan, egyre többen díjazzák – nyilatkozta Martin Slosiarik, a pozsonyi Focus intézet igazgatója.

Merőben más hangnemet üt meg Andrej Kiska. – A menekültek megítélésével kapcsolatban Szlovákia további jellege, jelleme és értékrendjének alakulása a tét. Ezt a küzdelmet elveszítjük, ha a politikusok a közelgő választásokra gondolva politikai tőkét akarnak kovácsolni felelőtlen kijelentéseikkel, s ha nem leszünk képesek különbséget tenni a polgárok természetes félelme, valamint az alig álcázott idegengyűlölet között. Aki minden menekültben leendő terroristát vagy kizárólag gazdasági bevándoroltat lát, az tulajdonképpen idegengyűlölő és rasszista jelszavakat ismétel és erősít fel. Ha ezt a többség elnézi nekik, vagy pedig elfordítjuk a tekintetünket és hallgatunk, akkor valójában a fehér Szlovákiát hirdető szélsőségeseket támogatjuk és beláthatatlan következményekkel járó csatát veszíthetünk. Örömmel tölt el azoknak a civil szervezeteknek és egyházi közösségeknek a helytállása, amelyek ezt a tényt felismerték – hangsúlyozta az elnök. Beszédes jelképként pedig az irodájában fogadta családjaikkal együtt a Szlovákiában évekkel ezelőtt letelepedett afgán, iraki, szomáliai menekülteket, akik mostanság már arab tolmácsként, orvosként és más munkahelyeken boldogulnak északi szomszédunknál.

A szlovák szélsőjobbosok mégis puhánynak tartják a kormányfőt, és Orbán Viktort állítják elé példaképül: – A magyar miniszterelnök nemcsak hazáját, hanem Európát is védi. Ha a szomszédos állam elesik, akkor rövidesen ezután Szlovákia is. A Fico-kabinet nem elég tökös ahhoz, hogy gátat vessen a migránsoknak, hiszen idehaza még a cigány élősködőkkel sem tud rendet teremteni – kiabálta az elmúlt hét végén Bősön a migránsok elleni tiltakozó menetelésen Marian Kotleba, a Mi Szlovákiánk Néppárt (LS NS) vezére. Többek között a hatvannégy vármegyések is tapsoltak neki.

Ebben a hangzavarban még mindig Andrej Kiska a leghitelesebb közéleti személyiség az országban. Karel Schwarzenberg volt cseh külügyminiszter a Sme pozsonyi napilap szombati számában kifejtette: a szlovákiai polgárok minden este hálaadó imát mondhatnak, mert abban az időben, amikor a populizmus és az idegengyűlölet kísértete járja be főleg Közép-Európát, nekik olyan államfőjük van, aki bátran védelmezi az európai értékrendet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.