Orbán Prágában bírálta a görögöket

Határozottan ellenzik a visegrádi négyek az úgynevezett „mini-Schengen" létrehozását célzó, a közép-európai országokkal ebben a felállásban nem számoló elképzeléseket – jelentette ki a ­vendéglátó cseh miniszterelnök a V4 kormányfőinek tanácskozását követő prágai sajtótájékoztatón.
Bohuslav Sobotka szerint abban is teljes az egyetértés, hogy a migránsválság enyhítése érdekében a jelenleginél sokkal hatékonyabban kell védeni a külső határokat. A V4 javasolja, hogy Schengen barátai néven alakuljon széles platform, amely lehetőséget nyújt a nyílt és gyümölcsöző eszmecserére.

Orbán Viktor a tolmácsolás műszaki gondjai miatt angolul méltatta a négy közép-európai ország gazdasági eredményeit. Szerinte még ma is hallani olyan tamáskodó hangokat, amelyek kétségbe vonják a visegrádi országok uniós tagságának létjogosultságát. – Sikertörténetünk azonban minden kétséget ­kizáróan bizonyítja ennek a döntésnek a helyességét – szögezte le a magyar miniszterelnök, aki a továbbiakban azt hangsúlyozta, hogy Schengen külső határainak, politikai, gazdasági vívmányainak megőrzése minden érintett nemzet felelőssége. Bírálta a görög kormányt, amely nincs felkészülve erre a fontos feladatra. Mint leszögezte: Magyarország álláspontja továbbra is az, hogy maradjon minden ország teljes hatáskörében határainak a védelme, amelyet senki más sem végez el helyettük. (Korábban Magyarország is támogatta, hogy Görögország határait közös erőfeszítéssel védje meg az EU.)

Szlovák kollégája, Robert Fico visszautasította azokat a próbálkozásokat, amelyek a kötelező menekültkvótákat elutasító országokat azzal büntetnék, hogy lefaragnák az uniós forrásokból nekik járó összegeket. Az új lengyel kormányfő, Beata Szydlo reményét fejezte ki, hogy az Európai Unió Tanácsának rövidesen sorra kerülő újabb ülésén döntés születik a terrorizmus elleni harc összehangolásáról, valamint határozottan lépnek fel a migránsválság enyhítéséért. – Remélhetően megvitatjuk a migránsválság tényleges okait is – tette hozzá, jó esetben a nyugati országok felelősségére, rossz esetben a terjengő összeesküvés-elméletekre utalva. Közös közleményükben a visegrádiak közölték: a cselekvő szolidaritás je­gyében hajlandók legalább 300 fővel erősíteni az unió külső határai­nak őrzésével foglalkozó Frontex ügynökséget.

A V4 találkozóján részt vett Park Gün Hje dél-koreai elnök asszony is, akivel a jelenlévők a ­gazdasági kapcsolatok további elmélyítését tárgyalták meg. Orbán Viktor úgy vélekedett, hogy ez a sikeres együttműködés olyan jó példa, amelyből az utóbbi időben egyre kevesebb van az unióban. Robert Fico hozzátette: a négy országban immár 280 koreai cég működik, amelyek ebben a térségben a nemzeti össztermék csaknem tíz százalékát teremtik elő. – Ez is igazolja, hogy milyen vonzók vagyunk a stratégiai befektetők számára – mutatott rá a szlovák kormányfő.

Szándékos zagyvaság

Szándékosan zagyvál össze mindent a kormány a kvótaellenes kampányban, amikor azt állítja, hogy 160 ezer menekültet telepítenének Magyar­országra – állítja a Magyar Helsinki Bizottság. Miközben a kormányzati honlap azt állítja, hogy a kötelező kvóták nyomán 160 ezer embert telepítenének csak Magyarországra, ez a szám voltaképpen a teljes EU-ra vonatkozik, mégpedig ötéves időtávlatban. Magyarországra az eredeti tervek szerint mindössze 1294 embert telepítenének, akik után fejenként 6000 eurót, 1,87 millió forintot kapnánk, mintegy 300 ezer forinttal többet, mint amekkora ellátási költséggel a kormány számol.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.