Orbán-Ponta márpedig nem lesz

Szijjártó Péter Mircea Dusának, a román kormány parlamenti kapcsolatokért felelős miniszterének a nyilatkozatára reagált. Bukarest szerint tisztázni kellene a Nyírő József újratemetése körüli nézeteltéréseket.

Nincs napirenden magyar–román kormányfői találkozó – közölte az MTI-vel Szijjártó Péter. A miniszterelnök szóvivője ugyanakkor megerősítette: Orbán Viktor részt vesz a kohéziós alapok jövőjéről június elsejére tervezett bukaresti tanácskozáson, amelynek házigazdája a román miniszterelnök lesz.

A távirati iroda Mircea Dusának, a román kormány parlamenti kapcsolatokért felelős miniszterének nyilatkozatára reagáltatta Szijjártót. Dusa az Ager­pres román hírügynökségnek azt mondta: június elseje körül találkozik Orbán Viktor magyar és Victor Ponta román miniszterelnök, és akkor talán tisztázzák a Nyírő József újratemetése körüli nézeteltéréseket.

Dusa a román hírügynökségnek nyilatkozva nehezményezte, hogy Nyírő román területen való újratemetésében a magyar kormány és Országgyűlés közvetlenül is szerepet vállalt. Szerinte ez sérti Románia méltóságát és egy európai állam stabilitását. Véleménye szerint nyilvánvaló, hogy a Magyar Polgári Párt kampányrendezvényéről van szó, és nem jó, hogy erre a célra egy ellentmondásos személyiséget használnak fel, aki a történelem egy sötét korszakára emlékeztet. Dusa kifejtette: miután ő maga és több civil szervezet felhívta a román kormány figyelmét Nyírő József tervezett újratemetésére, a román külügyminisztérium közölte a magyar féllel, hogy nemkívánatosnak tartja a rendezvényt. Következésképpen Nyírő József hamvainak egyszerű újratemetésére kerül majd sor, a betervezett nyilvános felvonulások elmaradnak" – mondta a román kormány parlamenti kapcsolatokért felelős minisztere. Hozzátette: úgy tűnik, a román kormány hivatalos fellépése nyomán a szervezők letettek az akcióról, és csak annyi történik, ami természetes: elhozzák a magánszemély Nyírő hamvait Székelyudvarhelyre, és eltemetik, ahogy az egy egyszerű kihantolás és újratemetés esetében történik – összegezte Dusa.

Az újratemetést helyi szervezésével foglalkozó Székelyudvarhelyért Alapítvány elnöke szerda délben közölte: semmilyen tiltásról nem kapott hivatalos értesítést a román hatóságoktól.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.