„Orbán ötlete ellentétes azokkal az értékekkel, amelyeket Európa jelent”

Rendkívüli aggodalmának adott hangot a magyarországi politikai közbeszédben szerinte tetten érhető "populista trend" miatt Nils Muiznieks, az Európa Tanács emberi jogi biztosa szerdán kiadott közleményében.
"A halálbüntetés visszaállításának ötlete, amelyet Orbán (Viktor) miniszterelnök vetett fel, összeegyeztethetetlen Magyarországnak az Emberi Jogok Európai Egyezményéből fakadó kötelezettségeivel és ellentétes azokkal az értékekkel, amelyeket Európa jelent" - húzta alá közleményében Muiznieks.

A lett politikus a kormány által a migrációról kezdeményezett nemzeti konzultációra is reagált. Úgy vélte, az újabb megnyilvánulása annak, hogy a magyar kormány negatívan áll az emberi jogokhoz.

"A nyilvános konzultáció fontos eszköz a demokratikus társadalmakban, ám a Magyarországon elindított konzultáció tartalma elfogadhatatlan. Intoleranciát szít a migránsokkal szemben, akiket a magyar társadalomra leselkedő veszélyforrásként fest le" - hangoztatta közleményében a 47 tagállamot tömörítő páneurópai szervezet emberi jogi biztosa.

Muiznieks emlékeztet, hogy tavalyi jelentésében is aggodalmának adott hangot a migránsok magyarországi helyzetével kapcsolatban, s amiatt, hogy a politikai közbeszéd hangvétele megbélyegzi őket.

Közleménye végén az ombudsman arra kérte a kormányt, hogy fogadja meg az általa megfogalmazott ajánlásokat, s a migráció kérdésében az emberi jogokat jobban középpontba állító megközelítést alkalmazzon.

Orbán Viktor kedden Pécsett beszélt az egyik kaposvári dohányboltban történt gyilkossággal összefüggésben arról, hogy a halálbüntetés kérdését Magyarországon napirenden kell tartani.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.