Orbán: Oroszország magasra tette a mércét

Az Európai Unió és Magyarország Oroszország-politikája közötti különbséget hangsúlyozta az orosz miniszterelnök, amikor vasárnap Kazanyban, a vizes sportok világbajnokságának zárónapján magyar kollégájával találkozott.

Dmitrij Medvegyev egyebek közt azt mondta Orbán Viktornak, hogy „az Európai Unióval ma fennálló általános problémák ellenére Magyarországgal stabil és baráti a viszonyunk”. Szavai szerint az energetikától a mezőgazdaságig különböző területeken zajló orosz-magyar együttműködés „előnyös országaink és népeink számára”. Orbán Viktortól azt a kijelentést idézték az orosz sajtójelentések, amely szerint nehéz időket élünk ugyan, de Magyarország célja az, hogy a nehézségek közepette is a lehető legjobban megőrizze mindazt a jót, ami a kapcsolatainkban van.

A Kommerszant moszkvai napilap ehhez rövid kommentárban azt tette hozzá, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök februári, budapesti látogatása bebizonyította: teljes gőzzel megvalósul a magyar kormány által 2010-ben meghirdetett keleti nyitás politikája, és „Budapest véleménye egy egész sor Oroszországot érintő kérdésben gyökeresen eltér az összeurópai állásponttól”.

Az orosz beszámolók azt is megemlítik, hogy az egész VIP-páholy Orbán Viktor felé fordulva, állva tapsolt, amikor Hosszú Katinka fölényes győzelmet aratott a 400 méteres vegyes úszásban. A diadalról Medvegyev is szót ejtett, mondván: szép ajándék volt Orbán Viktor érkezésére. A magyar miniszterelnök pedig kijelentette: Magyarország mindent megtesz, hogy 2017-ben méltó módon rendezze meg a következő vizes vébét, és egy udvarias fordulattal hozzátette: Oroszország magasra tette a mércét, a kilenc orosz arany mellé Tatárföld és fővárosa, Kazany is megérdemel egy tizediket a világbajnokság remek szervezéséért.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.