Orbán: Mindenkinek saját kötelezettsége a határok védelme

Az Európai Unió vezetői belátták, földrajzilag átfogó megközelítésre van szükség menekültügyben. Miután nem menekültáradatról, hanem népvándorlásról van szó, a jelenlegi európai menekültügyi rendszer nem működőképes, felül kell vizsgálni - hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök péntek délutáni sajtótájékoztatóján.

A kormányfő azt mondta, a figyelem mindeddig Görögországra és Olaszországra, vagyis az odaérkező tengeri határsértőkre irányult, a balkáni, szárazföldi útvonal alig kapott figyelmet, ez azonban mostantól megváltozik.

Az Európai Unió kétnapos csúcsértekezletén a kormány- és államfők megegyeztek arról, távol kell tartani a közösség területétől a menedékjog elnyerésére nem jogosultakat, s ennek érdekében együttműködést kell kialakítani a kibocsátó és a tranzitországokkal.

Orbán Viktor leszögezte: mindenkinek saját kötelezettsége a határok védelme. Hozzátette: Magyarország meg fogja védeni déli határait. Ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy az ideiglenes határzár nem Szerbia ellen irányul.

A kormányfő úgy vélte, amikor az úgynevezett dublini rendszert kialakították, még nem a jelenlegi feltételek álltak fenn, vagyis nem volt szó sokmilliós népvándorlási nyomásról. 

Magyarország alkalmazni fogja a dublini előírásokat, nem függeszti fel a rendelkezéseket - szögezte le Orbán Viktor, és hozzátette: Magyarország egyúttal elvárja, hogy a többi ország is alkalmazza ezeket a szabályokat. Úgy vélte, ha a menekültügyi előírásokat mindenki alkalmazná, akkor a Magyarországra érkező bevándorlók száma jelentősen alacsonyabb lenne.

A miniszterelnök hangsúlyozta, az EU belátta: Magyarország és Bulgária a menekülteknek az európai közösségen belüli elosztásakor speciális bánásmódot igényel.

Új biztonsági stratégiát dolgoz ki az EU 

Donald Tusk az Európai Tanács elnöke péntek délután Brüsszelben, a kétnapos EU-csúcstalálkozót záró sajtótájékoztatón elmondta, hogy az újszerű biztonsági fenyegetésekre való tekintettel új, biztonsági stratégiát dolgoz ki az Európai Unió.

Tusk beszámolt arról, hogy az EU-csúcstalálkozó pénteki ülésén részt vett Jens Stoltenberg NATO-főtitkár, és áttekintést adott a résztvevőknek az újszerű biztonsági fenyegetésekről.

Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője a jövő júniusi EU-csúcsra készíti elő az uniós biztonsági stratégia tervezetét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.