Orbán kerítése miatt bírálják a törökök az EU-t

Az utóbbi évek legfurcsább sajtónyilatkozatában a török külügyminiszter szerint az EU "a liberális demokrácia és az emberi jogok védelmezője volt, ám elveszítette a hitelességét". A törökök szerint az a baj, hogy "egyes országok kerítést építenek" és normalitássá vált az intolerancia.

Bírálta az Európai Unió Törökországgal szembeni magatartását Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter kedden a Bledi Stratégiai Fórumon, arra sürgetve az európai blokkot, hogy reformálja meg magát és Törökországot kezelje egyenlő partnerként - írta weboldalán a szlovén közszolgálati televízió.

A török diplomácia vezetője kiemelte, hogy az EU sokáig a liberális demokrácia és az emberi jogok védelmezője volt, de az elmúlt tíz évben elvesztette hitelességét, miután képtelen volt reagálni az iraki, szíriai és ukrán válságra. A külügyminiszter úgy véli: az unió vezetési válsággal küzd.

"Ahelyett, hogy egységes tervet dolgoztak volna ki a migránsválság kezelésre, egyes országok kerítést építenek határaikon" - hangsúlyozta, majd hozzátette: eközben nő a rasszizmus, az idegengyűlölet és iszlamofóbia, amely többé nem peremjelenség, hanem sokkal inkább "a fősodorbeli politikusok által is elfogadott", s ez normalitássá tette a szélsőségességet és az intoleranciát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.