Orbán megköszönte Barrosónak

Köszönjük, José Manuel, hogy velünk voltál – e szavakkal fordult Orbán Viktor volt kormányfő José Manuel Barrosóhoz, az Európai Bizottság elnökéhez, aki két mandátum, azaz tíz év után nemsokára távozik posztjáról. A portugál politikus „búcsúzni" jött Budapestre, ahol részt vett a visegrádi négyek (V4) kormányfőinek találkozóján, egyben a regionális együttműködés soros magyar elnökségének keddi zárórendezvényén.

A plenáris találkozót követő sajtónyilatkozatokban Orbánhoz hasonlóan Robert Fico szlovák, Bohuslav Sobotka cseh és Donald Tusk lengyel miniszterelnök is megköszönte Barroso bizottsági elnöki tevékenységét. – Hálával tartozunk azoknak, akik a nehéz időszakokban, így az európai uniós csatlakozás előtt és a 2004-es belépés után is mellettünk álltak. Igen, Európában vannak ilyenek – mondta Orbán, aki az energiabiztonságot nevezte a tavaly júliusban indult soros magyar V4 elnökség kulcskérdésének. Kiemelte a Tusk által előterjesztett energiauniót, valamint azt, hogy a közelmúltban összekapcsolták a magyar és szlovák földgázhálózatot. Az interkonnektornak köszönhetően pedig először érkezhet majd Magyarországra nem orosz eredetű földgáz, ami – az ukrajnai események fényében is – óriási geopolitikai siker.

A köszönetnyilvánítások azonban nem értek véget Barrosónál. Orbán külön kiemelte a portugál vendéget Budapestre elkísérő, s a regionális politikáért felelős osztrák biztos, Johannes Hahn érdemeit abban, hogy a négy visegrádi állam sikereket ért el az uniós támogatások igénybe vételében.

Barroso arról beszélt, hogy az Európai Unió strukturális alapjait befektetéseknek kell tekinteni. Ugyan változatlanul fontos a pénzügyi konszolidáció, és a reformokat is folytatni kell, az uniós források okos elköltésével ugyanakkor lendületet adhatnak a növekedésnek és a munkahelyteremtésnek – hangoztatta. Szerinte a május végi európai parlamenti választásokon a polgárok azt üzenték, hogy növekedést és munkahelyeket akarnak, ezért a tagállamok kormányainak e kettőre kell összpontosítaniuk.

Reményei szerint hamarosan, de még október előtt megköthetik a tagállamokkal az uniós források elköltését szabályozó partnerségi megállapodásokat. Lengyelországgal és Szlovákiával már befejeződtek a tárgyalások, Csehországgal és Magyarországgal felgyorsítják az egyeztetéseket, hogy még a jelenlegi bizottság mandátuma alatt megszülessenek az egyezségek.

– A kohéziós politika létfontosságú az EU tagállamainak, e források felhasználásának eredményét látja a leginkább a lakosság – jelentette a szlovák miniszterelnök. Júliustól Pozsony veszi át a V4 soros elnökségét, s Fico szerint a „Dinamikus Visegrád" mottó keretében a többi között a versenyképességre és az energiabiztonságra kívánnak koncentrálni. Jövő tavasszal Pozsonyban a V4-ek kormányfői Németország és Franciaország vezetőivel fognak találkozni.

Fico kiemelte, hogy a négy visegrádi országban a közpénzekből megvalósuló beruházások 60-80 százalékánál elsősorban az európai uniós alapok jelentik a fedezetet, Szlovákia esetében 80 százalék ez az arány. Majd szorgalmazta, hogy az Európai Bizottság vizsgálja meg, miként csökkenthetők a forráslehívásokhoz kapcsolódó adminisztrációs terhek, és kezeljék rugalmasabban a lehívási határidőket – írta az MTI.

Barroso és Fico is kitért röviden a hét második felében esedékes és sok tekintetben sorsdöntőnek minősített európai uniós csúcsra. Részletekbe nem mentek, így az Európai Bizottság új elnöke körüli kötélhúzásról sem beszéltek. Az újságírók nem kérdezhettek, az utolsóként szót kapott cseh kormányfő nyilatkozata után befejezettnek nyilvánították a sajtóval való találkozót.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.