Orbán már csak negatív példa

A transzatlanti közösségben létezik bizonyos fokú aggodalom azzal kapcsolatban, hogy Romániában egyetlen párt kezébe kerülhet minden hatalom – nyilatkozta a Hotnews román portálnak a Center for European Policy Analysis (CEPA) amerikai agytröszt elnöke. Az interjúban Wess Mitchell a romániai elnökválasztásokkal kapcsolatos várakozásokról beszél, többször kérdés nélkül is negatív példaként említve Magyarországot és Orbán Viktort.

Mitchell elsöprő, nyomasztó többségről beszél az elnökválasztás várható kimenetelével kapcsolatban. Az utalás Magyarországra egyértelmű – ezt Mitchell maga tisztázta, kérdezés nélkül.

– Szeretném indulásból leszögezni: azt gondolom, Victor Ponta és Orbán Viktor nagymértékben különbözik. Victor Ponta nem használta fel az állam hatalmát arra, hogy támadást indítson a média vagy az egyházak ellen, nem hirdette meg a liberális demokrácia halálát – mutatott rá.

A CEPA elnöke szerint a romániai elnökválasztás a jelenlegi hatalom demokrácia iránti elkötelezettségének a próbája lesz, de reméli, hogy Románia ismételten igazolja, demokratikus ország és méltó tagja a transzatlanti közösségnek.

A román jobboldalhoz közel álló portál riportere megkérdezte: Washingtonban nem tartanak attól, hogy a magyar miniszterelnök példáját követve az új román elnök bebetonozza a hatalmát, és új, keleti irányt ad az ország külpolitikájának? Mitchell válaszában hangsúlyozta: „A hatalomkoncentráció bárhol veszélyes lehet. Ez nem valamelyik román párt ellen irányuló kritika, a hatalomkoncentráció bárhol, bármelyik országban veszélyes. Volt erre példa az USA történetében is. Ami a romániai helyzetet illeti, fontos kiemelni a Románia és Magyarország közötti különbségeket. Románia nem Magyarország, és megint csak, Victor Ponta nem Orbán Viktor".

Az CEPA elnöke kitért Victoria Nuland sokat idézett beszédére is, és úgy vélte, az amerikai külügyminiszter-helyettes aggodalma az egész régióval kapcsolatos, a demokráciát mindenfelé „megpróbáltatások érik". Meglátása szerint Románia ingadozó állam („battleground state"), Magyarországot viszont köntörfalazás nélkül kell leírni olyan országnak, amelyben „nyugatellenes a hangulat, és amely Oroszország vonzásába és korrumpáló hatása alá került".

– A kísértés más régióbeli országokban, így Romániában is megnyilvánulhat, de Románia, azt mondanám, mélyebb atlantista gyökerekkel rendelkezik, mint Magyarország. Egészségesebb az államszervezése, és a civil társadalma is. Tehát optimista vagyok Romániát illetően – mondta. Hozzátette: Románia a demokrácia szigete a régióban.

A 2005-ben alakult CEPA Kelet- és Közép-Európa tanulmányozásával foglalkozik. Felügyelőtanácsában megtaláljuk többek közt Zbigniew Brzeziński tekintélyes stratégiai elemzőt, Jimmy Carter amerikai elnök egykori nemzetbiztonsági tanácsadóját és Leszek Balcerowicz volt lengyel pénzügyminisztert, a lengyel gazdasági átmenet levezénylőjét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.