Orbán már a vesztes táborban van

Az Európai Unió csütörtökön kezdődő állam- és kormányfői csúcsán borítékolni lehet a brit–magyar kudarcot. Már csak ez a két ország ellenzi, hogy a találkozón a luxemburgi Jean-Claude Junckert jelöljék az Európai Bizottság új elnökének.

A csúcs, ahol David Cameron brit miniszterelnök vereséget szenved: még el sem kezdődött csütörtökön az Európai Unió állam- és kormányfőinek a tanácskozása, máris így emlegetik a találkozót. A vesztes táborban rajta kívül Orbán Viktor is ott van, mivel mostanra már csak a brit és a magyar kormány ellenzi, hogy a csúcson a luxemburgi Jean-Claude Junckert jelöljék az Európai Bizottság új elnökének.

Kivételesen nem Brüsszelben, hanem a nyugat-belgiumi Ypres-ben kezdődött csütörtök délután a találkozó, az EU-vezetők ünnepélyesen megemlékeztek a száz évvel ezelőtt kitört első világháborúról. Noha Herman Van Rompuy, az Európai Tanács állandó elnöke megkérte a kormányfőket, hogy a csütörtöki vacsorán mellőzzék a Juncker-ügyet, emiatt már eleve feszült volt a hangulat.

Kínos vita várható viszont pénteken. Cameron napok óta azzal fenyegetőzik, hogy szavazás elrendelését kéri: ez teljesen szokatlan a csúcsértekezleteken, ahol konszenzussal szokás eldönteni az ügyeket. Ráadásul valóságos kamikaze-akcióról van szó, egy nappal az EU-csúcs előtt kihátrált ugyanis Nagy-Britannia mögül a Junckert korábban ellenző Hollandia és Svédország, így a britek már csak az Orbán-kormányra számíthatnak. Ám a brit–magyar páros nem tudja megakadályozni a volt luxemburgi miniszterelnök jelölését. Angela Merkel német kancellár nekik is üzent, amikor közölte: nem tragédia, ha Junckert csak minősített többséggel hagyják jóvá.

Bár a kormányfőknek hamarosan további EU-posztokra is jelölteket kell találniuk (Európai Parlament elnöke, Európai Tanács állandó elnöke, kül- és biztonságpolitikai főképviselő), a csütörtök-pénteki csúcstalálkozón erről nem lesz hivatalos döntés. Brüsszeli források elképzelhetőnek tartják, hogy emiatt július közepén újabb EU-csúcsot kell majd összehívni. Júliusban szavaz az Európai Parlament is a következő bizottsági elnökről, Junckert a legnagyobb frakciók már támogatásukról biztosították.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.