Orbán Kazahsztánba tolja Magyarország motorját

Mivel Kazahsztán a világ egyik leggyorsabban növekvő gazdaságú országa, és Közép-Európa növekedése is jelentős, erősíteni kell a magyar-kazah együttműködést; ezt vízumkönnyítés is segítheti - erről beszélt Orbán Viktor miniszterelnök hivatalos asztanai látogatásán, szerdán.
A kormányfőt szerda reggel fogadta Nurszultan Nazarbajev kazah köztársasági elnök. Mint arról a későbbi magyar-kazah üzleti fórumon Orbán Viktor beszámolt, a kazah államfővel egyetértettek abban, hogy a két ország célja a vízumkönnyítés.

Később a miniszterelnök kazah partnerével, Karim Maszimovval egyeztetett. Közös sajtótájékoztatójukon Orbán kifejtette, „ésszerű" mély együttműködést kialakítani Kazahsztánnal, mert ez a világ egyik leggyorsabban fejlődő országa. A magyar-kazah kapcsolatépítésről szólva kiemelte, ennek a zászlóshajója a magyar olajipari cég, amely együttműködik Kazahsztánnal. Megállapodtak arról is, hogy a két ország közötti közvetlen légi járat megteremtésének segítésére légügyi egyezményt kötnek, és a kormányfő hangsúlyozta a nukleáris együttműködés jelentőségét a mérnöki szolgáltatások területén is.

Orbán közölte, a jövőben Magyarország kétszáz kazah diáknak biztosít ösztöndíjat. Beszámolt arról is, hogy a kormány úgy döntött, Magyarország csatlakozik az Ázsiai Fejlesztési Bankhoz., továbbá elfogadta a meghívást a májusi gazdasági fórumra, és a 2017-ben esedékes, Kazahsztánban sorra kerülő Expón is képviselteti magát - jelentette ki.

Maszimov a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy Magyarország az EU tagjaként és Kazahsztán az ázsiai régió fontos országaként szorosabbra fűzheti stratégiai együttműködését. Megbeszélésük messze meghaladta a politikai párbeszéd általános szintjét, a két ország közötti együttműködés Orbán és Nurszultan Nazarbajev délelőtti találkozójával pedig még erősebb lett - mondta.

A sajtótájékoztató előtt Orbán Viktor magyar-kazah stratégiai tanács felállításáról szóló egyetértési megállapodást, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a KazAgro Holding és az Eximbank közös pénzügyi alapjának beindításáról szóló előszerződést, Trócsányi László igazságügyi miniszter bűnügyi jogsegély megállapodást, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter pedig kétoldalú szakképzési együttműködési megállapodást írt alá kazah kollégájával.

Délután, a magyar-kazah üzleti fórumon Orbán hangsúlyozta, a magyar-kazah politikai kapcsolatok jelenleg sokkal erősebbek, mint a gazdaságiak, ami nagy probléma, mert mindenki fényes jövőt jósol Kazahsztánnak, Közép-Európa pedig az európai növekedés motorja lesz az elkövetkező években. Ezért szoros gazdasági együttműködésre van szükség a két ország között - mutatott rá.

Ma több olyan együttműködési megállapodást is kötnek, amely ebben segíthet - mondta, utalva azokra a dokumentumokra, amelyeket magyar és kazah cégek képviselői írtak alá a két ország miniszterelnökeinek beszéde után.

Orbán arra is kitért, hogy a gyorsan változó világban szoros együttműködésre van szükség az EU és az Eurázsiai Gazdasági Unió között, és Magyarország ezért dolgozik a következő években.

Maszimov kazah miniszterelnök az eseményen arról beszélt, hogy a stratégiai tanács, amelynek felállításáról nem sokkal korábban írtak alá megállapodást a magyar kormányfővel, segíthet az üzletembereknek a kapcsolatépítésben, az új lehetőségek kiaknázásában.

A kazah kormányfő úgy értékelte: országa sok lehetőséget kínál a magyar vállalatoknak, és Magyarország és Kazahsztán már jelenleg is számos területen együttműködik. Minden ágazatban várják a magyar cégeket - hangoztatta, hozzáfűzve azt is, hogy Kazahsztánnak nagyon jó az elhelyezkedése a régióban, és az ország baráti, konstruktív viszonyt ápol két nagy szomszédjával, Kínával és Oroszországgal. Éppen ezért Kazahsztán ideális kiindulópont lehet a további kapcsolatok építéséhez a térségben - vélekedett a kazah miniszterelnök.

Az üzleti fórumot szerda reggel Szijjártó Péter nyitotta meg. A külgazdasági és külügyminiszter köszöntőjében azt hangoztatta, hogy kitűnő a politikai együttműködés Magyarország és Kazahsztán között, és ez jó alapot biztosít a két ország közötti gazdasági kapcsolatépítéshez.

Kiemelte, Kazahsztán fontos kereskedelmi partnere Magyarországnak, de még nagyon sok lehetőség kínálkozik a gazdasági kapcsolatok erősítésére. Közép-Európa és Kazahsztán egyaránt dinamikusan növekvő része a térségének - vélekedett.

Szijjártó emlékeztetett, a magyar kormány a keleti nyitás politikája révén megnyitotta a kapukat a kapcsolatépítés előtt. A magyar kormány mindig támogatja a két ország közötti kapcsolatépítést, így a gazdasági együttműködést is - hangsúlyozta, és biztatta a magyar és a kazah üzletembereket, hogy használják ki az alkalmat a kapcsolatépítésre.

A kazah külügyminisztérium szerdán közleményt adott ki Szijjártó Péter és Erlan Idriszov kazah külügyminiszter asztanai találkozójáról. A közleményben hangsúlyozták, hogy Magyarország Kazahsztán fontos kelet-közép-európai és európai uniós partnere. "A két ország között nincsenek problémás kérdések, és a nemzetközi napirenden lévő fontos kérdésekben álláspontjaik közeliek vagy egybecsengenek. A politikai párbeszéd Kazahsztán és Magyarország között a legmagasabb szinten van" - áll a kazah külügyi tájékoztatóban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.