Orbán: Ukrajnának tiszteletben kell tartania a közösségi jogokat

Egy demokratikus Ukrajnának tiszteletben kell tartania a közösségi jogokat, legyen szó például a magyar kisebbség közösségi jogairól – idézte Orbán Viktor miniszterelnököt az MTI. A kormányfő csütörtökön Pozsonyban, Közép-Európa legjelentősebb kül- és biztonságpolitikai fórumán, a Globsecen szólalt fel.

Korábbi szavai az önrendelkezés biztosításáról már komoly politikai vihart kavartak Ukrajnában és Lengyelországban, Most úgy fogalmazott, ha Kijev nem tartja tiszteletben a közösségi jogokat, akkor „legitim okunk van aggódni" a jövő Ukrajnájának demokratikus karaktere miatt.

Arra, hogy milyen közösségi jogokra gondol, Orbán Viktor azt felelte: az Ukrajnában élő magyarok fogják meghatározni maguknak, milyen jogi intézményekkel szeretnének rendelkezni. A panelbeszélgetésen részt vevő Donald Tusk lengyel miniszterelnök, aki a napokban úgy nyilatkozott, hogy Orbán szavait a magyar autonómiáról nem voltak szerencsések, most így fogalmazott a magyar kormányfő felszólalása után: ez így jobb volt. Értesüléseink szerint a két kormányfő négyszemközt is tárgyal majd az ukrán helyzetről, és a két kormány némileg eltérő megközelítéséről.

Orbán korábban arról is beszélt, hogy Közép-Európának katonai természetű, közlekedési és szállítási, valamint energiabiztonsági garanciákra van szüksége. A katonai természetű biztonsági garancia fő támasza a NATO-tagság, de regionális katonai együttműködésre is szükség van, és ennek jegyében 2016-ra meg is alakulhat a közép-európai harccsoport – mondta a kormányfő a visegrádi tagállamok miniszterelnökeinek részvételével rendezett panelbeszélgetésen.

A közlekedési és szállítási garanciákkal kapcsolatban szükségesnek nevezte a határ menti együttműködést, valamint az észak-déli közlekedési folyosó kiépítését.

Orbán Viktor fontosnak nevezte emellett az energiabiztonság garanciáját, szorgalmazva az észak-déli irányú energetikai infrastruktúra fejlesztését. Jelezte egyúttal, hogy az energiabiztonsági garancia részének tartja a nukleáris energia elfogadtatását is, valamint hozzátette: ugyancsak fontosnak tartja, hogy a palagáz-kitermelés lehetőségét ne korlátozzák.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.