Orbán-Fico: a kettős állampolgárságról nem volt szó

A magyar kormányfő Varsóban találkozott szlovák kollégájával, aki szerint a kétoldalú viszonyban sikerekre, és nem konfliktusokra van szükség.

A szlovák állampolgársági törvény módosítása és a könnyített magyar honosítás nem szerepelt mai, kétoldalú megbeszélésünk témái között – jelentette ki Robert Fico pozsonyi kormányfő, miután Varsóban a kelet-európai–kínai gazdasági fórum margóján eszmecserét folytatott magyar kollégájával, Orbán Viktorral.

Orbán Viktor és Robert Fico kézfogása áprilisban Varsóban. Letagadhatatlan példakép
Varsó, 2012. április 26. ORBÁN Viktor magyar miniszterelnök (b) és Robert FICO szlovák kormányfő kezet fog tárgyalásának megkezdése előtt Varsóban. A két kormányfő a Lengyelország-Közép-Európa-Kína gazdasági fórum alkalmából tartózkodik a lengyel fővárosban. (MTI/PAP/Pawel Supernak)

A TASR hírügynökségnek nyilatkozva Fico elmondta: – Először volt lehetőségem személyesen találkozni magyar partneremmel, mert eddig csupán a médián keresztül figyeltük egymást. Két olyan miniszterelnök normális és konstruktív párbeszédeként jellemzem mai találkozónkat, akiknek érdeke az eredményes együttműködés. Mindannyiunknak sikerekre van szüksége, nem pedig konfliktusokra és viszálykodásra. Minden energiánkat a közös gazdasági, közlekedési és energetikai projektekbe fektetjük. Örömmel állapítottam meg, hogy ezzel az álláspontunkkal Orbán Viktor is egyetértett – így Fico, aki a szlovák, illetve a kettős magyar állampolgársággal kapcsolatban úgy vélekedett, hogy erről a vitatott kérdésről a két ország közötti alapszerződés révén működő vegyes bizottságban, illetve a jogi szakértőknek kellene egyezségre jutni. – Ideális az lenne, hogy az állampolgárság ügyét a két szomszéd ország nemzetközi szerződéssel oldaná meg – mondta.

Fico szerint a szlovák–magyar politikai kapcsolatokat beárnyékoló feszültséghez hozzájárulhatott az a tény is, hogy a 2006 és 2010 között regnáló első kabinetjének a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) és a Demokratikus Szlovákiáért Néppárt (LS-HZDS) is tagja volt. – Ma merőben más a helyzet. A kormánypárti Smer-SD európai értékrendet képviselő párt, amely tudatosítja, hogy az országban élő nemzeti kisebbségek milyen értéket jelentenek. Egyértelműen leszögeztük, hogy a továbbiakban a jogállásukkal kapcsolatban teljes mértékben tiszteletben tartjuk a jelenlegi status quót – tette hozzá a pozsonyi kormányfő.

Fico saját elmondása szerint élénken érdeklődött a tervezett magyarországi tranzakciós adó részleteiről. – Az európai és más nagy országok jelenleg ellenzik ezt az adónemet, amelynek a belföldi bevezetése meglehetősen bonyolult. Ha szükséges lesz, akkor felkérjük a szakértőket, hogy erről a lehetőségről folytassanak szakmai eszmecserét – tájékoztatott a kormányfő. Közölte azt is, hogy tárgyaltak a két ország gáz- és villamos vezetékének összekötéséről, továbbá a Dél-Szlovákián áthaladó, mintegy 130 kilométernyi kőolajvezeték korszerűsítésének tervéről. A pozsonyi miniszterelnök közlése szerint Szlovákia kész aláírni a Révkomáromot és Komáromot összekötő új Duna-híd megépítésével kapcsolatos szerződést.

Ficóval többé-kevésbé összhangban Orbán azt mondta, a sikerre ítélt ügyek kerültek előtérbe a szlovák–magyar tárgyalásokon. „A nehéz kérdések megoldását elősegítik a közös sikerek, ezért a sikerre ítélt vagy a jó szándékon múló ügyek kerültek előtérbe a tárgyalásokon – hangsúlyozta a miniszterelnök. Hozzátette: „Minden olyan kérdés, amely érzékeny és személyes konzultációt igényel", élvezi mindkét fél nyitottságát, és reményeik szerint a sikerek oldalvizén megoldást nyer.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.