Orbán eszménykép volt, óriási csalódás lett

A lengyel sajtót továbbra is izgatja, ki hazudik és mekkorát a lemondott, vagy soha nem is tervezett Orbán–Kaczynski-randevú ügyében.
Az valószínűnek látszik, hogy nem a varsói magyar nagykövetségen keresztül fordulhattak a jobboldali-nacionalista ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) párthoz az esetleges találka ötletével. A lengyel külügy illetékese azzal állt elő, hogy mivel ők nem tudnak ilyen kezdeményezésről, az nem is létezhetett, amire a PiS azzal vágott vissza, hogy nekik régen léteznek a külön kapcsolataik a Fidesz vezetésével, és Orbánnal. Rafal Traszkowski külügyminiszter-helyettes a TVN24 hírtelevíziónak azt mondta, beszélt Orbán környezetével, akik szerint ez az egész találka-javaslat csak kitaláció. Ehhez azonban hozzátette: lehet, hogy az Orbán környezetében lévők meg akarták őrizni az arcukat.

Lapunk próbálta kideríteni az igazságot, de a PiS sajtóirodája nem volt hajlandó választ adni, a párt frakcióvezetője és szóvivője pedig nem vette fel a telefont. A PiS honlapjára kitettek egy írást, amiben kétségbe vonják, hogy Ewa Kopacz lengyel miniszterelnök asszony helyre tette volna Orbánt a tárgyalásokon. Orbán okosabb ennél – állította a párt megmondóembere, aki már magyarázatokat is talál a magyar kormány oroszbarátságára az energiafüggésben.

Az igazságot egyelőre titkolják előlünk, mindenesetre a PiS számára Orbán viselkedése óriási csalódás – írja eközben a lengyel internetes sajtó. Donald Tuskra, az Európai Tanács jelenlegi elnökére, volt kormányfőre hivatkoznak, aki szerint a PiS elnökének viszonyát Orbánhoz a „viszonzatlan fanatikus szerelem" szavakkal lehet leírni. Éveken át Orbán volt a PiS reménysége arra, hogy ők is visszaszerezhetik a kormányzást. Eszménykép volt, akihez igazodtak – most „persona non grata" lett a pártszékházban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.