'Orbán demonstrál a moszkvai vizitekkel'

Noha Oroszországnak több uniós tagországgal, így például Olaszországgal, Ausztriával vagy Szlovákiával is viszonylag stabilak a kapcsolatai, Budapest és Moszkva viszonya azért vonz nagyobb figyelmet, mert a magyar kormányfő színes egyéniség, aki alternatív álláspontot hirdető politikusként tűnik fel az Európai Unióban – véli Fjodor Lukjanov, az Oroszország a globális politikában című moszkvai külpolitikai folyóirat főszerkesztője. Azt a tényt, hogy Orbán Viktor rendszeresen Oroszországba látogat, sokan egyfajta demonstrációként értékelik – tette hozzá a Népszabadságnak az elemző, akit a szerdai Orbán-Putyin találkozó után kérdeztünk.

Az Oroszországi Kül- és Védelempolitikai Tanács nevű civil szervezet elnökségét is vezető Lukjanov szerint Oroszországnak előnyös és meglehetősen kényelmes, hogy ilyen partnere van, de Orbán számára is megvan a haszna ennek: az unión belüli problémáit úgy próbálja rendezni, hogy közben Oroszországhoz és Putyinhoz fűződő különleges kapcsolatait demonstrálja, független és erős politikusként pozicionálja magát – vélekedett Lukjanov, és arra is felhívta a figyelmet, hogy a Nyugat meglehetősen sajátosan viszonyul Putyinhoz. Egyrészt alapvetően negatív a megítélése, másrészt olyan erőt és hatalmat tulajdonítanak neki, hogy az már bizonyos tiszteletet is kivált. Így a vele fenntartott együttműködés az imázs szempontjából is kettős jelentőségű: helytelennek tartják, viszont figyelnek is rá. 

Fjodor Lukjanov úgy látja, hogy Oroszország nem azért közeledik az Európai Unión belül a Moszkva elleni szankciók ügyében megengedőbb álláspontot képviselő országokhoz, mert a leggyengébb láncszemeket keresi a közösségben. „Az Európai Uniót nem kell gyengíteni, hiszen magától is rendkívül megosztott. Az orosz politika pedig csak kihasználja ezt" – mondta az elemző, aki szerint nincs ebben semmi rendkívüli. „Mivel nem vagyunk szövetségesek, normális politikai taktikának számít, ha Oroszország a maga hasznára próbálja fordítani az EU-n belüli nézeteltéréseket, ellentéteket" – mondta.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.