Orbán: Bulgária tiszteli Magyarországot, és Magyarország is tiszteli Bulgáriát

Orbán Viktor szerint az elmúlt években kialakított jó magyar-bolgár együttműködés alapja a kölcsönös tisztelet, ami "Európában ma hiánycikk". A magyar kormányfő pénteken Szófiában megbeszélést folytatott bolgár kollégájával, Bojko Boriszovval, majd az azt követő sajtónyilatkozatában üdvözölte, hogy Bulgária a kétoldalú kapcsolatokat fontos ügynek tekinti, és megköszönte a bolgár miniszterelnöknek a barátságot, amellyel a magyarok és Magyarország iránt viseltetik.

A kölcsönös tisztelet "Európában ma hiánycikk", az európai politikában "túlságosan könnyen térnek el" ettől az elvtől – vélekedett Orbán Viktor, de úgy látja, hogy azok az európai országok, amelyek később csatlakoztak az Európai Unióhoz, ebbe a "kulturálatlanságba" nem törődhetnek bele. Európa lényege ugyanis az, hogy minden országnak meg kell adnia a tiszteletet a többi számára. Magyarország is megadja Bulgáriának, és cserébe meg is kapja tőle, és ez nagyon erős fundamentuma az együttműködésüknek – mutatott rá.

A miniszterelnök közölte: a kétoldalú gazdasági kapcsolatok virágoznak, jók a tapasztalatok az együttműködésről, a magyar cégek Bulgáriában tisztességes elbánásban részesülnek, tisztességes versenyben vehetnek részt. A magyar cégek kifejezetten jónak értékelik Bulgáriát, úgy látják, hogy egy stabil ország, ahol nincs politikai bizonytalanság, a szabályok kiszámíthatóak és egyértelműek, nincs semmi, ami hátrányosan befolyásolná a működésüket – mondta. Hozzátette, hogy ennek elérése nem könnyű feladat, és gratulál hozzá Bulgáriának.

Kijelentette: a magyar cégek élnek a stabil és kiszámítható környezet nyújtotta előnyökkel, ezért növelni kell az együttműködés volumenét.

Orbán Viktor méltatta, hogy Bulgária lépéseket tett a csempészet és a szervezett bűnözés felszámolásáért, nagyon sok pénzt fordított a csempészet elleni fellépésre.

A kormányfő arra is kitért, hogy mindig is sok bolgár egyetemista tanult Magyarországon, és növelni szeretnék azoknak a bolgár fiataloknak a számát, akiknek magyar állami ösztöndíjat nyújtanak magyarországi tanulmányaikhoz.
Bojko Boriszov a megbeszélés témái között említette a magyar cégek bulgáriai projektjeit és a Budapest-Szófia közvetlen légi járat visszaállítását.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.