Orbán beállt az RMDSZ mögé

A vasárnapi európai parlamenti (EP-) választásokon való részvételre buzdította az erdélyi magyarokat Orbán Viktor csütörtökön, miután Szatmárnémetiben tárgyalt Kelemen Hunorral, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnökével.
– A mai nap közös üzenete az, hogy a magyar emberek menjenek el minél nagyobb számban szavazni május 25-én – idézte a két politikus nyilatkozatát az RDMSZ közleménye. Eszerint Orbán Viktor hangsúlyozta: az RMDSZ és a Fidesz-KDNP egymást kölcsönösen támogatják, hiszen túl azon, hogy magyarok, ugyanahhoz az európai politikai családhoz is tartoznak.

– Kiélezett küzdelem körvonalazódik az európai néppárt és az európai szocialisták között, éppen ezért a Fidesz, a KDNP és az RMDSZ azért dolgozik, hogy erős Európai Néppárti frakció legyen a következő öt évben is. Ez csak akkor sikerülhet, ha mind a Fidesz, mind az RMDSZ jó eredményeket ér el, ehhez pedig arra van szükség, hogy a magyar emberek menjenek el szavazni – mutatott rá a Fidesz elnöke.

A megbeszélésen Orbán és a román kormány miniszterelnök-helyettesi tisztségét is ellátó Kelemen Hunor a két szervezet közti együttműködés folytatása mellett a román-magyar kormányközi kapcsolatok erősítéséről is tárgyalt. A közlemény ezzel kapcsolatban nem említ konkrétumokat, csupán annyit, hogy a felek leszögezték: közös érdek, hogy stabil és erős kapcsolat legyen Magyarország és Románia között.

A magyar kormánypárt és az RMDSZ viszonya gyökeres átalakuláson ment át a tavaly májusi, csíkszeredai kongresszus után, ahol Rogán Antal a Fidesz-vezetők közül elsőként ismerte el nyilvánosan a szövetséget az erdélyi magyarság legitim képviselőjének. Orbán Viktor előtt, a KDNP elnöke, Semjén Zsolt kormányfő-helyettes is az RMDSZ-lista támogatására hívott fel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.