Orbán-Basescu találkozó Tusnádfürdőn

Németh Zsolt nyitotta meg szerdán Tusnádfürdőn a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor huszadik, jubileumi rendezvényét. A fideszes politikus szerint a tábor a „politikai hőségriadóra” is lehetőséget nyújt.

Németh Zsolt emlékeztetett arra, hogy az 1990-ben Bálványoson, a magyar-román párbeszéd színhelyeként elindult tábor néhány évvel később "kinőtte" Bálványost, és ezért Tusnádfürdőre kellett költöznie. Kifejtette: a húszéves rendezvény legfőbb értéke a nemzeti közösség összetartozása, az egyén és a közösség egymástól el nem választható szabadsága és a hagyomány ápolása.

Németh szerint a Bálványos és a Tusnádfürdő összevonásából származó nevén Tusványosnak nevezett táborban születtek meg azok a politikai elképzelések, amelyek aztán a határokon átívelő nemzetegyesítés gondolatában, a Magyar Állandó Értekezlet vagy a Kárpát-medencei Magyar Autonómia tanács létrehozásában nyertek gyakorlati kifejezést. A tábor nagy mértékben járult hozzá az emberek közti kapcsolatok építésében és erősítésében, mind magyar-magyar, mind pedig magyar-román viszonylatban. Így Tusnádfürdő a Fidesz 1998-as hatalomra jutását követően számtalan miniszteri találkozó színhelyévé avanzsált.

A 20. tábor hőségriadó közepette zajlik, Németh szerint azonban "politikai hőségriadóra" is lehetőséget nyújt, a kiábrándulás, a beletörődés ellen. Václav Havelt idézve, "a hatalom nélküliek hatalmáról" beszélve, és a magyarországi belpolitikai helyzetre utalva a politikus kijelentette: "Úgy vélem, az elkövetkezendő egy évben szükség lesz arra, hogy fölébredjünk, hogy józanul, elkötelezetten és feltöltődötten legyünk képesek az előttünk álló kihívásokkal szembesülni."

A tábornyitón levetítették a Tusványos történetét összefoglaló filmet, s bemutatták a Pro Minoritate folyóirat ez alkalomra készült számát, amely "a bálványosi folyamat" húsz évére pillant vissza. Ugyanakkor bejelentették, hogy körvonalazódik a Tusványos Intézet létrehozásának gondolata.

Mint minden évben, szombaton Orbán Viktor tart előadást a táborozóknak. A Rendszerváltók Európában című beszédet a helyszínen hallgatja meg Traian Basescu román államfő is, aki aznap érkezik Tusnádfürdőre. Az előadást követő beszélgetésbe Tőkés László EP-képviselő és Németh Zsolt is bekapcsolódik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.