Orbán az európai szélsőjobb bálványa, orwelli törvényt fogadott el

A Liberation hét végi számában a magyar kormány politikájáról és főként a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alapítványairól közölt cikket.
A francia baloldali lap szerint "a magyar miniszterelnökre, aki lerombolta az intézményrendszert egészen addig, hogy a jegybank is vazallusává vált, modellként tekintenek az európai nacionalisták" Lengyelországtól Ausztriáig. A tudósító, Florence La Bruyere az Orbán Viktor avagy a szélsőség krémje címmel közölt írásában úgy látja, hogy az erős államot hirdető, nacionalista jobboldali politikus „elbűvöli" az európai szélsőjobboldalt azzal, hogy lerombolta a demokratikus intézményeket. Ennek utolsó epizódja a Magyar Nemzeti Bank hat „rejtélyes" alapítványa körüli botrány, amelyet a lap szerint a kormányfő megpróbált egy „orwelli törvény" elfogadásával elfojtani, amit végül a köztársasági elnök kezdeményezésére az alkotmánybíróság érvénytelenített, s az alapítványok azóta kénytelenek nyilvánosságra hozni elszámolásukat.

Az ügy részletes ismertetése után a lap megjegyezte, hogy Matolcsy Györgytől, az MNB elnökétől is kértek interjút, de ő nem élt a lehetőséggel. A Libération úgy látja, hogy a kormányzat központi eleme az intézmények "megfojtása" annak érdekében, hogy aztán könnyebb legyen őket vazallussá tenni, valamint olyan, az állammal párhuzamos szervezetek létrehozása, amelyekre semmilyen állami ellenőrzés nem vonatkozik - írta a Libération.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.