Orbán az EU-nak is átadná a magyar siker receptjét

Nagyobb mozgásteret kell adni az Európai Unióban a nemzetgazdaságoknak - mondta Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a magyar közmédiának a dél-portugáliai Albufeirában, ahol az Európai Néppárt parlamenti csoportja tanácskozik a 2014-2019 közötti EP-ciklusra vonatkozó politikai stratégiájáról.

A kormányfő emellett ismét európai energiaár-csökkentést sürgetett, valamint azt, hogy a kontinens legyen kezdeményező az ukrán válság ügyében, és szerveződjön egy Oroszország-EU-konferencia.

Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője. Burger Barna / MTI

Orbán Viktor értékelése szerint a májusi európai parlamenti (EP-) választáson a szavazók egyértelművé tették, nem akarják, hogy az elmúlt öt év uniós politikája folytatódjon, változtatást sürgetnek, ezért "dinamizmusra, fiatalságra, energiára, bátorságra lesz szükségünk".
    
A miniszterelnök ennek jegyében elsősorban azt kezdeményezi a következő ötéves ciklusra, hogy a nemzetgazdaságok minél nagyobb mozgásteret kapjanak, mert olyan nincs, hogy a nemzetgazdaságoknak rosszul megy, az Európai Uniónak pedig jól. "Ha az EU-nak jól megy, az csak azért lehetséges, mert a nemzetgazdaságok jól teljesítenek" - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy "egy sikeres Magyarország, egy sikeres Lengyelország vagy egy sikeres Németország többet tehet az unióért, mintha mindannyian ugyanazt az egyébként sikertelen gazdaságpolitikai irányt követnénk, mint amitől most számos uniós ország szenved".
    
A kormányfő javasolja azt is, hogy Európa legyen kezdeményező az ukrán válság ügyében. "Hívjunk össze egy Oroszország-EU-konferenciát, és ne csak az ukrán válságot, hanem az oroszokkal való együttélés következő 20-25 évének fontosabb pontjait is állapítsuk meg, kössünk erről megállapodást" - szorgalmazta. Szerinte ezzel "biztonságba helyezhetjük Ukrajnát, Magyarországot és az egész EU energiaellátását is".
    
Utóbbival kapcsolatban Orbán Viktor kiemelte: változtatni kell az uniós energiapolitikán, amelyben a legfontosabb az ár kérdése. Európa ugyanis nem lehet versenyképes és nem tud munkahelyeket teremteni, ha mások - például az Amerikai Egyesült Államokban - olcsóbban jutnak energiához, mint a nagy európai termelőcégek - erősítette meg a korábbról már ismert álláspontját a miniszterelnök, aki ezért radikális európai energiaár-csökkentést szeretne, ami - jelezte - egybevág a magyar rezsicsökkentés logikájával.
    
Megemlítette továbbá azt az indítványát, amely szerint a munkahelyteremtő befektetésekben az adott államoknak nagyobb szerepet kell vállalniuk. Mint mondta, a nyugat-európai államoknak nem szabad arra várniuk, hogy majd az üzleti szféra kirántja saját magát a bajból, ehelyett munkahelyeket kell létrehozniuk az állástalanoknak, úgy, "ahogyan az a magyar közmunkaprogramból más ismert".
    
Szerinte bátran bele kell nyúlni a bankok szabályozásának világába is. "Úgy, ahogy a devizahitelesek ügyében eddig eljárt Magyarország, és el fogunk járni a jövőben, itt, a bankszabályozások ügyében is nagyobb bátorságra lesz szükség" - zárta nyilatkozatát Orbán Viktor.
    
A kormányfő a portugáliai találkozó helyszínén hétfő délután külön megbeszélést folytatott Manfred Weberrel, aki a májusi EP-választáson a legtöbb képviselői helyet megszerző Európai Néppárt frakcióját vezeti.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.