Óránként kétezerrel kevesebben kedvelik az államfőt

Tömegesen tűnnek el a támogatók Klaus Iohannis közösségi oldaláról, miután a román államfő pártját fogta a korrupció miatt tíz év börtönre ítélt Dan Voiculescu médiabirodalmának.
A Facebrands szolgáltatás szerint Iohannis Facebook-oldalán a kedvelők száma így is meghaladja az 1,7 milliót, viszont alig több, mint 24 óra leforgása alatt csaknem 16 ezerrel csökkent a szám. Csütörtökön délután, helyi idő szerint 16 órakor a trend azt mutatta, hogy óránként a kétezret is meghaladja az „elpártolók” száma.
A like után a szavazatot is elvennék Johannistól
A like után a szavazatot is elvennék Johannistól
Bogdan Cristel / Reuters

A román adóhatóság hétfőn felszólította a Voiculescu érdekeltségébe tartozó (a két lánya nevére íratott) Intact médiacsoportot, hogy öt napon belül ürítse ki az ingatlanokat, amelyek az állam tulajdonába kerültek a cég alapítója ellen 2014-ben hozott jogerős ítélet alapján. A tröszthöz tartozó Antena 1 és Antena 3 televízió erre világgá kürtölte, hogy a kormány be akarja zárni, el akarja hallgattatni a két csatornát.

A törvényhozás felsőháza szerdán beidézte és kérdőre vonta Dacian Ciolos miniszterelnököt, aki elismerte, hogy a felszólítást kézbesítő adóellenőrök nem jártak el a legtapintatosabban, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy szó nincs arról, hogy a szóban forgó adókat be akarnák zárni, a bíróság jogerős ítéletét pedig végre kell hajtani. A parlamenti pártok viszont kivétel nélkül a „demokrácia és a sajtószabadság” pártjára álltak.

A polgári perrendtartás szerint a tévéket az ingatlanok önkéntes kiürítésére adott ötnapos határidő után sem tehetik ki az utcára, hanem újabb bírósági eljárás keretében kezdődhet csak el a kilakoltatás. Csakhogy az „antennák” hézagos tájékoztatása az ügyről az államfőt is megtévesztette. Klaus Iohannis egy keddi délutáni rendezvényen úgy fogalmazott: nem szabad a sajtószabadságot „banális adminisztratív okok miatt” korlátozni. Ez volt az a mondat, amely sokaknál kivágta a biztosítékot. Többen dühös kommentárt írtak az elnök Facebook-oldalára, és olyan is akadt, aki jelezte, hogy ha tehetné, a like-ja mellett a szavazatát is szívesen visszavonná Iohannistól.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.