Órákon belül megérkezik az ebola elleni védőoltás Libériába

A GlaxoSmithKline (GSK) által fejlesztett ebola elleni kísérleti védőoltás első adagja várhatóan ma érkezik meg a gyilkos kór által leginkább érintett Libériába.
Egy brit kísérleti alany megkapja az ebola elleni kísérleti védőoltást.
Brit önkéntesek is megkapták az ebola elleni kísérleti védőoltást. Eddie Keogh / Reuters

Az első szállítmány háromszáz adagot tartalmaz, és a szakértők türelmetlenül várják az eredményeket, hiszen ez lesz az első kísérleti oltás, amely az ebola által leginkább sújtott három ország – Guinea, Libéria és Sierra Leone – egyikébe érkezik, írja a The Guardian.

A nagyszabású kísérletben első körben ebolás betegeket ápoló egészségügyi dolgozók vesznek majd részt. Kutatók bíznak benne, hogy a közeljövőben mintegy 30 ezer embernek tudják beadni a kísérleti oltások valamelyik, amelyek harmada a GSK fejlesztése lesz. Több cég terméke is versenyben van, ám az, hogy melyiket használják majd tömegek oltására, a hatékonyságon kívül azon múlik, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) melyiket ítéli biztonságosnak, és melyiket lehet rövid idő alatt nagy mennyiségben előállítani. 

Svájcban is kísérleteznek az ebola ellni védőoltással.
Svájcban is kísérleteznek az ebola elleni védőoltással.
Denis Balibouse / Reuters

Az oltást párhuzamosan már tesztelik egészséges embereken, Nagy-Britanniában, az Egyesült Államokban, Svájcban és Maliban. A GSK kísérletért felelős vezetője szerint az első eredmények igen biztatóak, és az oltás egyelőre biztonságosnak tűnik.

A WHO csütörtöki jelentése szerint némileg csillapodott a járvány, ám a szervezet továbbra is elővigyázatosságra int, hiszen közel 22 ezren betegedtek meg, és több mint 8 ezren vesztették életüket 2013 decembere óta.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.