Ópiumrekordra készülhet a világ

A tálib rezsim megdöntése után tizenkét évvel újra rekordközeli mennyiséget fognak előállítani a kábítószerből Afganisztánban – jósolja az ENSZ Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatala (UNODC). Ami Afganisztán számára rekord, rekord az egész világon is.

A jövő évi kivonulással és az emiatt fenyegető instabilitás árnyékában rekordmennyiségű mákot termesztenek az afgán farmerek – áll abban a lesújtó jelentésben, amelyet az ENSZ hozott nyilvánosságra hétfőn. A dokumentum szerint mákot idén nemcsak azokon a földeken fognak többet termelni, amelyeket már tavaly is erre használtak, de a termőterületeket is kibővítik. Ahogy az UNODC az afganisztáni irodavezetője, Jean-Luc Lemahieu kijelentette, ópiumból három éve folyamatosan egyre több van Afganisztánban; amíg 2010-ben a közép-ázsiai ország 34 tartományából húszban nem volt mákföld, most csak 14 van, ahol nem termesztik.

Belövésre készülve. Tizenötmillió függő, százezer halott
A man prepares to inject heroin at an abandoned house in Ljubljana August 3, 2009. REUTERS/Bor Slana (SLOVENIA PEOPLE SOCIETY)

A farmerek a terjeszkedésen kívül nem nagyon tehetnek mást. Miközben a kormányzati támogatások egyre apadnak, az ópiumkereskedők készségesen adják a magot, a trágyát és az előleget, csak hogy minél több növény bújjon ki a földből. Az ópiumból származó profit fele ráadásul azoknak a kereskedőknek és korrupt kormánytisztviselőknek a markát üti, akik egyre kevesebb támogatásra számíthatnak a NATO-tól, és ezért gőzerővel készülnek a kivonulás utáni korszakra, a parlamenti és az elnökválasztásra is.

A jövő nem sok jóval kecsegtet. Lemahieu felhívta a figyelmet, bár az afgán kormány speciális egységet is alakított a mák irtására, a farmerek alig kapnak kárpótlást, nem részesülnek egészségügyi és szociális juttatásokban sem. Mivel a világot gyakorlatilag Afganisztán látja el mákkal és ópiummal, ami ott rekordnak számít, az rekord mindenhol máshol is: már 2007-ben a teljes ópiummennyiség 92 százalékát a közép-ázsiai országban állították elő, folyamatos utánpótlást biztosítva a 65 milliárdos heroinpiacnak, amely 15 millió függőt tart el, és évente százezer, többnyire túladagolásban meghalt áldozatot hagy maga után.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.