Öngyilkosságot ajánlanak a neonácik vezérének

Pisztolyt és egy töltényt ajánlott a nemrég lemondott pártelnökének a német szélsőjobboldali NPD egyik vezetője a Facebookon keresztül. Az öngyilkossággal tenné a legjobbat a pártjának – sugallta a halálos fenyegetés.

Ezzel új lendületet kaptak az NPD vezérével kapcsolatos találgatások Németországban. Holger Apfel a múlt héten mondott le a pártelnökségről. Hivatalosan azzal indokolta a távozását, hogy kiégett, karácsonykor azonban bejelentette, hogy ki is lép a pártból, igaz, a szász tartományi parlamenti képviselői helyét megtartja a nyári választásokig.

Az NPD-n belül azonban nagy a zúgolódás. Sokak szerint szó sincs kiégésről, annál inkább Apfel vezetési stílusával voltak gondok. A pártelnök – mondják – mindenkit igyekezett marginalizálni, verbálisan fenyegette a munkatársait, és a párt népszerűsége is a mélyponton van. Ráadásul az egyre terjedő pletyka szerint egy fiatal NPD-tagot zaklatott, amivel zsarolhatóvá vált – írta a Spiegel Online. De nem felelt meg a „tiszta és korrekt” párt követelményének Apfel életstílusa sem: a pártelnök állítólag időnként keményen felöntött a garatra.

Apfel elődje, Uwe Voigt már be is jelentette, hogy szívesen visszatérne a szétzilált párt élére. 2014 egyébként fontos év az NPD számára, az alkotmánybíróság dönt a párt betiltásáról szóló Bundesrat-indítványról, ám ha versenyben maradhatnak, az európai parlamenti és a szászországi tartományi választásokon is szerezhetnek néhány, a fennmaradáshoz szükséges voksot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.