Öngyilkosságok miatt hirdettek szükségállapotot Kanadában

Szükségállapotot hirdettek egy észak-kanadai őslakos közösségben, miután tizenegy ember kísérelt meg öngyilkosságot egy nap alatt. 

Justin Trudeau kanadai kormányfő hétfőn szívszaggatónak nevezte, hogy az Attawapiskat őslakos közösségen belül szükségállapotot vezettek be, miután tizenegy ember akart végezni magával egy napon.

A Kanada északi részén élő őslakosok körében már korábban is aggasztóan magas volt az öngyilkossági kísérletek száma: márciusban 28 ember próbált végezni magával, tavaly szeptember óta pedig több mint százan kíséreltek meg öngyilkosságot.

Bruce Shisheesh, a közösség vezetője szombaton hirdette ki a szükségállapotot, mire a regionális kormány azonnal odaküldött egy pszichológusok által kísért kríziscsoportot.

Kanadában mintegy 1,4 millió őslakos él, sokuk igen nagy szegénységben. A BBC beszámolója szerint az őslakosok várható élettartama is jóval a kanadai átlag alatt marad. A nyugat-kanadai Manitoba közösségen belül hasonlóan riasztó a helyzet, mint az Attawapiskatnál: az elmúlt két hónapban ketten követtek el öngyilkosságot, és a közelmúltban két hét alatt 140 kísérletet regisztráltak.

„Eddig nem érkezett semmilyen komoly válaszlépés a kormánytól” – mondta Charlie Angus, annak a régiónak az egyik parlamenti képviselője, ahol szombaton szükségállapotot hirdettek.

„Továbbra is azon fogunk dolgozni, hogy javuljanak az őslakosok életkörülményei” – mondta hétfőn Justin Trudeau.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.