Csúcstalálkozón lett öngyilkos a miniszter

Az argentin külkereskedelmi miniszter, Ivan Heyn a Mercosur uruguayi értekezlete alatt vetett véget életének. Főnöke, Christina Fernandez Kirchner elnök sokkot kapott.

Minimum megdöbbentő időzítéssel egy nemzetközi csúcstalálkozón, az öt latin-amerikai államot tömörítő Mercosur uruguayi csúcsértekezletén követett el öngyilkosságot Ivan Heyn argentin külkereskedelmi miniszter. A politikusra hotelszobájában találtak rá: bár a hatósági vizsgálat még tart, az idegenkezűséget pedig hivatalosan nem zárják ki, az első bejelentések szerint Heyn felakasztotta magát.

A hír hallatán Christina Fernandez Kirchner argentin államfő annyira kiborult, hogy kirohant a Mercosur üléséről, és mint később kiderült, sokk miatt orvosi segítséghez kellett fordulnia.

Heyn az argentin politika egyik gyorsan emelkedő csillaga volt: a 33 éves politikus korábbi diákvezérként ülhetett a kereskedelmi miniszter székébe októberben, az újrázó Fernandez Kirchner elnökválasztási győzelme után.

A Mercosur, ez az Argentína, Brazília, Paraguay és Uruguay részvételével működő latin-amerikai kereskedelmi szövetség Montevideóban tartja aktuális csúcstalálkozóját. Ennek fő kérdése, hogy Hugo Chávez Venezuelája is beléphessen a szervezetbe, ami hosszú idő óta mindegyre csak megbukik a paraguayi ellenzék tiltakozásán. De a Mercosurnek a mostani csúcson megszületett egy ennél minden bizonnyal több jelentőséget viselő döntése, egy szabadkereskedelmi megállapodás jóváhagyása a Palesztin Hatósággal. A Mercosur az első világszervezet, amely az arab világon kívül Mahmúd Abbász palesztin elnök adminisztrációjával hasonló szerződést kötött. Palesztina függetlenségét a Mercosur-tagállamok mindegyike elismeri.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.