Öngyilkos merénylő robbantott az ünneplők között

Az afganisztáni Farjab tartományban 40 halálos áldozata van a muzulmán áldozati ünnep, az íd al-adha első napjára időzített merényletnek.

Negyven  ember meghalt, negyvenen pedig megsebesültek, amikor pénteken egy öngyilkos merénylő felrobbantotta magát az északnyugat-afganisztáni Farjab tartomány székhelye, Majmana egyik mecsetjében. Az áldozatok közel fele rendőr, és bár a tartományi kormányzó és a rendőri erők főnöke is a mecsetben volt a támadás idején, ők sértetlenül úszták meg a merényletet. Abdul Szatar Barez farjabi kormányzóhelyettes az AFP hírügynökségnek azt mondta, hogy maga a támadó is rendőregyenruhában ment be a mecsetbe.

Az egyelőre nem világos, hogy a testére erősített robbanószerkezettel hogyan jutott át a biztonsági ellenőrzésen, de amikor véget ért az ima, a merénylő azonnal működésbe hozta a bombát. Felelősséget még senki nem vállalt a merényletért, de a tálibok előszeretettel használt támadási módszeréről van szó.

Afganisztán déli és keleti tartományaihoz képest Farjab tartomány aránylag nyugodt vidéke a közép-ázsiai országnak, amely kevésbé viseli magán a tálibok és a NATO-erők harcának nyomait. A merényletek sem jellemzőek: Majmanában a legutóbbi áprilisban volt, abban tízen haltak meg.

Rendőrök viszik el az egyik áldozat holttestét
Afghan policemen carry the body of a civilian after a bomb blast in Faryab province October 26, 2012. A suicide bomber killed at least 40 people in a mosque in Afghanistan's relatively peaceful north on Friday as worshippers gathered for prayers marking the Muslim Eid al-Adha holiday, police officials said. REUTERS/Stringer (AFGHANISTAN - Tags: CIVIL UNREST RELIGION TPX IMAGES OF THE DAY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.