Öngyilkos merényletkísérletet lepleztek le Afganisztánban

Hétfőn tizenegy, bombákkal kitömött mellényt találtak az afgán védelmi minisztérium területén. Több gyanúsítottat is letartóztattak, közülük néhányan az Afgán Nemzeti Hadsereg tagjai.

A titkosszolgálat képviselője elmondta, hogy tizenegy, bombával kitömött mellényt találtak az afgán védelmi minisztérium területén. A bombákkal öngyilkos merényletet követtek volna el, ha ez sikerül, akkor a támadás rengeteg áldozatot követelt volna.

A mellényeket három különböző helyiségben találták meg a minisztériumi parkoló közelében, amely kevesebb mint egy kilométerre van az elnöki palotától. Úgy tűnik, hogy az elkövetők olyan buszokon akartak robbantani, amelyek a személyzetet szállítják a minisztériumba és a munkából haza.

Az eset után több személyt is letartóztattak, közülük többen az Afgán Nemzeti Hadsereg tagjai. A minisztériumot őrző katonákat is kikérdezték, nem világos ugyanis, hogyan kerülhettek a mellények olyan helyiségekbe, amelyeket elméletileg ők őriztek. A BBC tudósítója szerint a merénylők már évek óta beszivárogtak a rendőrségbe és a hadseregbe.

A letartóztatások azután történtek, hogy az Afgán Nemzeti Hadsereg ruháiba öltözött fegyveresek megöltek két brit katonát Lashkar Gah-ban, és egy amerikait Paktika tartományban. Az amerikai és a NATO-katonákat ért támadások száma megnőtt a februári Korán-égetés és a márciusi mészárlás után, amikor is egy amerikai katona találomra lőtt le 16 – más források szerint 17 – civilt.

A NATO-csapatoknak 2014 végén kellene elhagyniuk Afganisztánt, ahol már megkezdődött az afgán biztonsági egységek felállítása és a tárgyalások a tálibokkal, akik viszont a márciusi lövöldözés után kivonták magukat a megbeszélések alól, és bosszúval fenyegetik az amerikai katonákat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.