Öngyilkos merénylet Mauritániában

Öngyilkos merényletet követtek el szombaton Franciaország mauritániai nagykövetségi épülete mellett. A detnáció nyomán két francia állampolgár sokkos állapotban kórházba került. Ez volt az első öngyilkos akció a nyugat-afrikai országban.

Szemtanúk szerint egy sötét bőrű fiatalember robbantotta fel az övére szerelt pokolgépet a járdán akkor, amikor a nagykövetség két őre közel került hozzá. A két őr és egy arra járó helybéli nő megsebesült - mondták.

A nagykövetség egyik tanácsosa elmondta, hogy a szóban forgó két francia állampolgár a külképviselet biztonsági szolgálatának alkalmazottja. Edzésként futottak, és a merénylő akkor hozta működésbe pokolgépét, amikor ők mellé értek. Nem sebesültek meg, de sokkolta őket az élmény - tette hozzá. Szemtanúk elmondták, hogy a merénylő testrészei szerteszét hevertek a helyszínen.

Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat észak-afrikai szárnya Mauritániában is követett már el támadásokat, de öngyilkos merénylet még nem történt az országban. Ennek a merényletnek a megbízójaként egyelőre nem jelentkezett senki.

Másfél hónappal ezelőtt megöltek egy amerikai tanárt a fővárosban, Nuáksútban. Azért a tettért vállalta a felelősséget az Iszlám Magrebi al-Kaida.

A nyugat-afrikai országban szerdán iktatták be hivatalába az új államfőt, Mohamed Uld Abdelaziz tábornokot, aki a tavaly augusztusi katonai hatalomátvétel levezénylője volt, most júliusban pedig megnyerte az elnökválasztást. Abdelaziz a megválasztása utáni első beszédében síkra szállt a terrorizmus elleni harc mellett.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.