Öngyilkos merénylet Maliban

Öngyilkos merénylő robbantotta fel magát egy gépkocsiban a Mali távoli, északkeleti részén fekvő Kidal városában.

Öngyilkos merénylő robbantotta fel magát egy gépkocsiban a Mali távoli, északkeleti részén fekvő Kidal városában, a támadásban hét ember meghalt - közölte a mali hadsereg. A merénylet az Azavadi Nemzeti Felszabadítási Mozgalom (MNLA) nevű tuareg lázadócsoport egyik ellenőrzőpontjánál történt kedd este, a város délkeleti részén. A robbantásban három másik gépkocsiban is károk keletkeztek.

Az MNLA az ország északi részének elfoglalásakor még szövetségben állt az iszlamistákkal, nem sokkal később azonban szakítottak egymással, és a szélsőségesek megszerezték a hatalmat. A tuaregek ünnepelték a francia csapatok érkezését, és Kidal visszafoglalása után átvették az irányítást a város fölött. Azt azonban mindenképpen meg akarják akadályozni, hogy a mali hadsereg elvegye tőlük a települést, ahová csádi katonák is érkeztek.

Alig egy hét leforgása alatt ez már a második ilyen merénylet a francia csapatok által visszafoglalt Kidal városában, s arról tanúskodik, hogy az iszlamista lázadók fokozzák gerillaharcukat a térségben. Kidal közel van az Ifoghas-hegységhez, ahol sokan bújkálnak az Iszlám Maghreb al-Kaidája (AQIM) szervezet tagjai közül. A csádi hadsereg közlése szerint a múlt hét végén az itteni összecsapásokban 13 csádi katona és több tucat iszlamista vesztette életét.

Újságírók nemrég egy olyan dokumentumot találtak Timbuktuban, amely alapján feltételezhető, hogy az iszlamisták közötti konfliktus vezethetett megfutamodásukhoz. Az irat szerint az AQIM vezetője kritizálta, hogy a mali fegyveresek túl gyorsan vezették be az iszlám jogrendetm, a saríát, és megjósolta a francia beavatkozást is.

Az ENSZ egyik munkatársa szerint több százezer, a fegyveresek elől elmenekült ember még mindig nem mer visszatérni otthonába, annak ellenére, hogy a biztonsági helyzet egyre jobb, írja a BBC. Azok sem érzik még magukat biztonságban, akik lakóhelyükön maradtak, még mindig érkeznek ugyanis hírek az iszlamisták által elkövetett rémtettektől. A tuaregek pedig elsősorban nem a szélsőséges fegyversektől, hanem a mali hadseregtől félnek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.