Öngyilkos merénylet Isztambul szívében

Öngyilkos merénylő követett el pokolgépes támadást vasárnap a török nagyváros, Isztambul egyik központi terén, s a legújabb jelentések szerint harmincketten megsebesültek - közölte a rendőrség. A merénylő meghalt.

Az MTI érdeklődésére az isztambuli magyar főkonzulátus illetékese azt mondta: nincs tudomásuk arról, hogy lennének külföldi (s ezen belül is magyar) sérültek.

A merénylet helyszíne, a Taksim tér népszerű turistacélpont: környéke tele van éttermekkel, boltokkal és szállodákkal. A robbanás azonban még délelőtt történt, amikor viszonylag kisebb a forgalom.

Tizenöt rendőr és tizenhét civil sebesült meg a támadásban, de közülük csak kilencet vittek kórházba, s állítólag egyikük sincs életveszélyben. A tettes egy fiatal férfi volt, aki Hiseyin Capkin isztambuli rendőrfőnök szerint megpróbált felugrani egy rendőrökkel teli járműre. Ám a nála lévő pokolgép valami miatt hamarabb robbant, s így sikerült megelőzni egy sokkal komolyabb vérfürdőt. Szemtanúk szerint a merénylet után a rendőrök lövöldözni kezdtek, s több száz, pánikba esett ember rohant menedéket keresni.

Az isztambuli kormányzó szerint a nyomozók a robbanást követően találtak még egy pokolgépet, de azt hatástalanították.

A merényletet egyetlen szervezet sem vállalta magára, de a Törökország délkeleti tartományának autonómiájáért küzdő kurd felkelők korábban már követtek el öngyilkos akciókat Isztambulban. A mostani támadás ráadásul pont azon a napon történt, amikor lejár a lázadók által meghirdetett egyoldalú tűzszünet. A török nagyvárosban ugyanakkor az iszlám szélsőségesek is végrehajtottak merényleteket az elmúlt években.

Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök - aki vasárnap éppen az ország délkeleti szegletében, a főként kurdok lakta Mardinban járt - leszögezte: nem fogják hagyni, hogy bárki megsértse Törökország biztonságát, stabilitását, nyugalmát.

Helyszínelők az isztambuli robbantás helyszínén
ATTENTION EDITORS - VISUAL COVERAGE SCENES INJURY OR DEATH Police forensic officers inspect the scene of a suspected suicide bombing Istanbul's central Taksim Square October 31, 2010. The suspected suicide bomber injured at least 15 people on Sunday, Turkish media reported. Among the 15 injured, six were police and nine were civilians and the attacker appeared to be male, Istanbul police chief Huseyin Capkin said. It was unclear if the bomber had been killed by the explosion. REUTERS/Murad Sezer (TURKEY - Tags: CIVIL UNREST IMAGES OF THE DAY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.