Öngyilkos merénylet egy pakisztáni mecsetben

Pokolgépes merényletet követtek el Pakisztán északnyugati részén a pénteki nagyima idején egy mecsetben, amely hívekkel volt tele. A robbanásban az épület összeomlott, és a halálos áldozatok száma közel ötven - közölték helyi tisztségviselők

Pokolgépes merényletet követtek el Pakisztán északnyugati részén egy mecsetben a pénteki ima idején, a halálos áldozatok száma több mint ötven, a sérülteké meghaladja a százat. A mecset teljesen összeomlott. A merénylet Dzsamrud városában történt, amely a törzsek uralta országrészben (FATA), a Hajbár-hágó vidékén található, 30 kilométerre az afgán határtól. Továbbra is kutatnak áldozatok vagy túlélők után a romok között, így elképzelhető, hogy halottak száma nőni fog. 250-300 ember tartózkodott az épületben. Az öngyilkos merénylő a mecseten belül tartózkodott, és akkor hozta a robbanószerkezetet, amikor az imám megkezdte volna az imát.

Eddig senki sem jelentkezett a terrorcselekmény szervezőjeként. Feltételezhető, hogy a robbantás megtorlás volt a pakisztáni kormányerők iszlamisták elleni hadműveleteiért. A dzsamrudi mecsetet gyakran látogatták rendőrök és a kormányhadsereg oldalán harcoló félkatonai törzsi szervezetek tagjai. Egy rendőrségi forrás szerint mintegy száz rendőr volt a tömegben – jelentette az MTI. A Reuters által idézett egyik sebesült azt mondta: csodálkozik, hogy azok, akik szent harcot hirdetnek, a pénteki ima közben felrobbantanak egy mecsetet. – Valójában hitetlenek, Pakisztán és az iszlám ellenségei – mondta Tauszir Khan.

A Hajbár régióban, különösen Dzsamrud körül több akciót vezettek nemrégiben a pakisztáni biztonsági erők, hogy biztosítsák az Afganisztánban szolgáló NATO-erők utánpótlás útvonalát. A BBC szerint az akciókat amerikai titkosszolgálatok irányították. Hajbár régió adminisztrátora szerint a lakosság együttműködött a biztonsági erőkkel – ami nem mindig mondható el a FATA területén, ahol a pastu törzsek maguk irányítják az életüket a pakisztáni föderációs rendszeren kvázi kívül, közvetlenül a központi kormány felügyelete alatt.

A legutóbbi héten csaknem mindennap követtek el merényletet Pakisztánban. A törzsek uralta országrész és azon belül a Hajbár-hágó az afgán kormány és az Afganisztánban állomásozó nemzetközi erők ellen harcoló iszlamista tálibok és az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat fegyvereseinek hátországának része. A New York Times információja szerint válaszul arra, hogy Barack Obama amerikai elnök 17 ezer, majd újabb 4 ezer katonát küld Afganisztánba, az afgán tálibok és a pakisztáni tálibok szorosabbá fonták együttműködésüket. Az elmúlt hetekben folytatott tárgyalásaik során megegyeztek abban, hogy az eddig a pakisztáni erők elleni harcra koncentráló pakisztáni tálibok még több támogatást nyújtanak afgán harcostársaiknak – írja az amerikai lap. 

 

 

 

 

Áldozatot emelnek ki egy pakisztáni mecset romjai közül 2009. március 27-én
Áldozatot emelnek ki egy pakisztáni mecset romjai közül 2009. március 27-én
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.