Öngyilkos merénylet egy iraki támaszponton

Öngyilkos merényletet követtek el az iraki hadsereg egyik támaszpontján csütörtökön. Legalább 16 katona életét vesztette, ötven pedig megsebesült - közölte a hadsereg és a rendőrség.

El-Anbár tartományban, a Bagdadtól 60 kilométerre nyugatra fekvő Habbaníja városban lévő bázison történt a merénylet. A robbanóövet viselő merénylő ebéd idején a legénységi étkezdében repítette magát levegőbe és rántott a halálba több mint egy tucatnyi katonát. A tettes katonai egyenruhát viselt, így tudott bejutni a bázisra.

Az újabb támadás elkövetését egyelőre nem vállalta egyetlen szervezet sem, de az öngyilkos merényleteket jellemzően az iraki al-Kaida terrorszervezet és más szunnita lázadók követik el.

Az utóbbi hetekben számos véres merényletet hajtottak végre Irakban, megtörve ezzel a korábbi tendenciát, amelyet a támadások számának fokozatos csökkenése jellemzett. Szerdán az észak-iraki Kirkuk városban tíz ember vesztette életét, huszonkettő pedig megsebesült egy rendőröket szállító autóbusz elleni merényletben. Múlt szombaton Bagdadban kilenc iraki, előző nap Moszulban pedig öt amerikai katona halt meg öngyilkos merénylet következtében.

A habbaníjai Irak egyik legrégibb támaszpontja, amelyet még az 1920-as években építettek a későbbi Irakot a Népszövetség megbízásából kormányzó britek. Valaha a légierő birtokolta, de most a szárazföldi erők is használják. Az amerikai hadsereg is állomásoztat csapatokat ezen a támaszponton, de az iraki erőktől távolabb, elkülönítve.

Az iraki tartományok közül El-Anbár volt az egyik, ahol a legtöbb erőszakos esemény történt 2006 végéig, amikor is az egykori szunnita lázadókból létrehozták a Szahva (Ébredés) nevű fegyveres egységeket. E milíciák fontos szerepet kaptak az iraki lázadók elleni amerikai stratégiában. Idén április 2-án az amerikai hadsereg átadta az iraki hatóságoknak a Szahva 92 ezer tagja feletti ellenőrzést. Volt bajtársaik azonban árulóknak tartják őket, és már hónapok óta számos merényletet követtek el ellenük.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.