Öngyilkos merénylet ENSZ-tisztviselők ellen

Tizennyolc halálos áldozat mellett 57 sebesültje is van annak az öngyilkos merényletnek, amelyet a Pakisztánban, a pesavari Pearl Continental szállodában követtek el kedden. A támadók több mint fél tonna robbanóanyaggal repítették levegőbe magukat, az épület nyugati része leomlott.

Tizennyolcra  emelkedett a pesavari Pearl Continental szállodában elkövetett  merénylet halálos áldozatainak száma; a halottak között van az ENSZ  több külföldi munkatársa - közölte szerdán a pakisztáni kormány.

A város legjobb szállodájának tartott Pearl Continental a világszervezet több képviseletének is otthont adott, ezért a kedd  esti robbantás időpontjában az épületben tartózkodott a  világszervezett mintegy 25 alkalmazottja, akik az ENSZ Menekültügyi  Főbiztosságának (UNHCR), az Élelmezési Világprogramnak (WFP) és az  ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) dolgoznak.

Az ENSZ közölte, hogy életét vesztette Aleksandar Vorkapic 44  éves szerb számítástechnikus Belgrádból, aki az UNHCR munkatársa  volt, valamint az UNICEF 52 éves, Fülöp-szigeteki dolgozója, név  szerint Perseveranda So. A New York Times című amerikai napilap a  pakisztáni rendőrségre hivatkozva ugyanakkor azt írta, hogy a  halottak között van egy nemzetközi menekültügyi segélyszervezet  egyik orosz munkatársa is, továbbá egy kanadai állampolgár. Az  iszlámábádi orosz nagykövetség cáfolta, hogy orosz állampolgár lenne  az áldozatok között.

A merényletben a legfrissebb adatok szerint 57 ember sebesült  meg. Az előző beszámolók még 70 sérültről szóltak, akik közül hatan  külföldiek. A magyar nagykövetség hivatalos pakisztáni forrásból úgy  értesült, hogy nincs magyar áldozata a robbantásnak, és a magyar  nagykövetségnek nincs tudomása ott tartózkodó magyarokról -  tájékoztatta Vajda Andrea iszlámábádi magyar konzul az MTI-t. Pesavar egyike azoknak a pakisztáni térségeknek, ahonnan a  Külügyminisztérium honlapján eltanácsolja a magyar állampolgárokat.

A veszteségmérleg még nem végleges, a mentőegységek szerda  délután is folytatták az áldozatok utáni kutatást a romok között. A  rendőrség szerint a szálloda elleni terrortámadást legalább két  öngyilkos merénylő hajtotta végre egy több mint 500 kilogramm  robbanóanyaggal megrakott teherautóval.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár mélységesen elítélte a merényletet -  közölte egy szóvivő a világszervezet New York-i székhelyén. Az  elhunyt UNHCR-alkalmazottra utalva a főtitkár azt írta  közleményében, hogy "egy kegyetlen és semmivel nem igazolható  terrortámadás áldozatai között van ismét egy odaadó  ENSZ-alkalmazott". A szóvivő szerint Bant "elszomorítja a halálos és sebesült áldozatok nagy száma".

Elítélte "az ártatlan civilek elleni barbár támadást" a  szomszédos Afganisztán elnöke, Hamid Karzai is, és térségbeli  összefogást sürgetett a terrorizmus ellen.

António Guterres, az ENSZ menekültügyi főbiztosa szerint az  UNHCR munkatársának halála komoly dilemma elé állította a  szervezetet Pakisztánban, mert egyszerre kellene gondoskodniuk a  segítségüktől függő több százezer emberről és munkatársaik személyes biztonságáról. Nem egész öt hónap alatt már a második UNHCR-alkalmazottat gyilkolták meg az ázsiai országban – hangsúlyozta genfi közleményében.

A kedd esti merényletet mostanáig egyetlen szervezet sem  vállalta magára, de a kormány az al-Kaida nemzetközi  terrorhálózattal kapcsolatban álló tálib lázadókat gyanítja a  háttérben. Pesavar közel van ahhoz az északnyugati országrészhez,  amelyben a hadsereg hadjáratot indított az iszlamista szélsőségesek  ellen. A kormány szerint a szálloda elleni terrortámadással akarták  megtorolni a Szvat-völgyi offenzívát. A hadsereg egy nappal a  robbantás után bejelentette: új frontot nyitott a tálibok ellen a völgytől 300 kilométerre délre fekvő Bannu körzetben.

Egy romok alól kiásott áldozatot szállítanak el a pusztító pesavari robbantás helyszínéről
Egy romok alól kiásott áldozatot szállítanak el a pusztító pesavari robbantás helyszínéről
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.