Motorról robbantott a fizetésre várók között

Öngyilkos merénylő detonált egy pokolgépet egy zsúfolt bank előtt a kelet-afganisztáni Dzsalalabádban. Több mint harmincan meghaltak és több mint százan megsebesültek.

"Holttestek és sérült emberek hevertek az utcán. A mentők nagyon későn értek ki, addigra sokan belehaltak sérüléseikbe" - idézi a BBC a szombat délelőtti, Dzsalalabádban történt robbantás egyik szemtanúját.

A merényletért az Iszlám Állam vállalta a felelősséget. A szunnita terrorszervezet közlése szerint a merénylőt Abu Mohammadnak hívták, egy motorkerékpáron érkezett a bank elé szombaton délelőtt, amikor zsúfolásig telve volt a környék, a kormányzati tisztviselők és a hivatásos katonák ilyenkor szokták felvenni a bérüket. Mohammad a legnagyobb forgalomban robbantotta fel a bombát, megölve több mint harminc embert. Az áldozatok között gyerekek is vannak.

A rendőrség egy másik bombát is talált a környéken. Ezt megsemmisítették. A városban szombaton reggel egy másik robbanás is volt egy szentély közelében. Áldozatokról nem tudni.

Zabiullah Mudzsahid tálib szóvivő a mozgalom nevében  elhatárolódott a bank előtti robbantástól – írja a CNN. A táliboknak finoman szólva nem tetszik az Iszlám Állam térnyerése Afganisztánban. Megfigyelők szerint ez az oka, hogy nemrég életrajzot is kiadtak a vezérükről, Omar molláról, aki a szélsőséges iszlamista rezsim 2001-es bukása óta bujkál, és addig sem mutatkozott szívesen a nyilvánosság előtt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.