Öngyilkos merénylet Medinában, az iszlám második legszentebb városában

A terrorista a próféta mecsetjénél, Mohamed sírhelyénél repítette a levegőbe magát egy parkolóban. Két biztonsági embert rántott magával a halálba.

Öngyilkos merénylet rázta meg hétfőn a szaúdi Medinát, az iszlám második legszentebb városát. A terrorista a próféta mecsetjénél, Mohamed sírhelyénél repítette a levegőbe magát – írja a pakisztáni televízió, a Samaa TV honlapja.

Forrás: twimg.com

Ma van az iszlám böjti hónap, a ramadán utolsó napja. Egy szemtanú a televíziónak pedig azt mondta, az öngyilkos merénylő nem sokkal iftar, a est leszálltával a böjtöt megtörő esti étkezés után detonálta a testére szerelt robbanómellényt a mecset első kapujánál. Helyszíni fénykép- és videófelvételeken egy lángokban álló kocsit, szerteszét fekvő biztonsági őröket és az épület felett gomolygó füstöt lehet látni.

 

A Conflict News tweetje szerint az öngyilkos merénylő a biztonsági erők számára fenntartott parkolóban végzett magával. A parkolóban hatalmas tűz ütött ki. Az első hírek szerint – közölte az al-Arabíja televízió – a terroristának két biztonsági embert sikerült magával rántania a halálba, a CNN arab nyelvű csatornája később hat ember haláláról számolt be.

A támadás után a mecset bezárt, a környéket hermetikusan lezárták.

Mekka után Medina az iszlám második legszentebb városa. Mecsetje a második, amely valaha megépült a világon, maga Mohamed próféta is résztvett az építésében, aki a közelben lakott. A próféta itt is van eltemetve. Nyughelyét zöld kupola fedi, látogatni nem lehet. A ramadán alatt kétmillió muzulmán hívő utazott el Medinába.

Korábban két másik szaúdi városban, Katifban és Dzseddában is felrobbantotta magát egy-egy öngyilkos merénylő. A dzseddai támadás célpontja az amerikai konzulátus lett volna, de az öngyilkosmerénylőt az épületet védő biztonságiak megállították. A terroristának sikerült végeznie magával, de a robbanásban csak két katona szenvedett sérüléseket.

A hétfői merényletsorozatért egyelőre senki nem vállalta a felelősséget, de a szunnita szélsőséges terrorszervezet, az Iszlám Állam keze valószínűleg benne van a dologban. A vörös-tenger partján fekvő Dzsedda és Katif – utóbbi a szaúdi síiták központi városa – már korábban is volt a dzsihadisták célpontja, Medinában és Katifban pedig összehangoltan, egyidőben hajtották végre az öngyilkos merényletet.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.