Öngyilkos lett a maláj gép pilótája?

Malajzia közlekedési minisztere bízik benne, hogy az egy éve eltűnt MH370 roncsait hamarosan megtalálják. A repülőnek rejtélyes körülmények között veszett nyoma az Indiai-óceán fölött, és egyesek szerint az sem kizárt, hogy a pilóta öngyilkosságot követett el.

„Bízunk benne, hogy májusig megtaláljuk a gépet és befejezzük a keresést" – nyilatkozta Liow Tiong Lai maláj közlekedési miniszter a BBC-nek. Az MH370-es járat 239 emberrel a fedélzetén tűnt el, miután 2014. március 8-án elindult Kuala Lumpurból Pekingbe. A repülőgép eltűnése korunk egyik legnagyobb rejtélye, hiszen nyomtalanul tűnt el, a hatóságok gyanúja szerint az Indiai-óceánba csapódott.

A keresés jelenleg is tart, és Liow ígéretet tett az áldozatok családtagjainak, hogy a maláj kormány a későbbiekben is támogatni fogja a keresés folytatását.

A hatóságok mindeközben bejelentették, hogy a hét végén újabb jelentést hoznak nyilvánosságra a katasztrófáról, ám részleteket egyelőre nem árultak el. Annyi bizonyos, hogy a maláj rendőrség jelenleg is nyomozást folytat annak érdekében, hogy megállapítsa, nem szándékosan okozták-e a tragédiát. 

Az áldozatok családtagjai közül többen is azzal vádolták meg a maláj kormányt, hogy kulcsfontosságú információt próbál elhallgatni előlük, ám a közlekedési miniszter arra kérte az embereket, hogy „ne higgyenek az összeesküvés elméletekben".

Az utóbbi időben szárnyra kapott egy olyan elképzelés is, mely szerint a repülőgép pilótája, Zaharie Ahmad Sah szándékosan tüntette el a gépet és manőverezte azt a halálba.

„Pontosan tudjuk, hogy mi történt. Csakis egy dolog lehetett: szándékosan tette valaki a fedélzeten, vélhetően a kapitány" – írta a közelmúltban a Flight Global repülési szaklap egyik munkatársa. Az ilyen esetek azonban nagyon ritkák, az amerikai repülésbiztonsági hálózat csupán nyolc ehhez hasonló öngyilkossági esetet jegyez. A pilóta családja kitart amellett, hogy nincs semmilyen bizonyíték, amely alátámasztaná ezt a teóriát.  

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.