Öngyilkos lett a kazah elnök leghangosabb kritikusa

Holtan találták ausztriai börtönében Kazahsztán volt bécsi nagykövetét, Rahat Alijevet, aki korábban a közép-ázsiai ország államfőjének, Nurszultan Nazarbajevnek a veje, az utóbbi években pedig egyik leghangosabb bírálója volt. A volt diplomata a hivatalos bejelentés szerint öngyilkos lett.

Alijevet – miután önként feladta magát – tavaly nyáron vették őrizetbe az osztrák hatóságok egy évek óta húzódó ügyben. Azzal gyanúsították, hogy köze volt két kazah bankár még 2007-es meggyilkolásához, és odahaza ezért, illetve hazaárulás miatt távollétében kétszer húszéves börtönre ítélték. Ausztria azonban nem adta ki Kazahsztánnak, mivel úgy találta, hogy ott nem garantált ügyének objektív kivizsgálása.

Maga Alijev mindvégig tagadta a vádakat, mondván, azok politikai indíttatásúak, azért akarták ellehetetleníteni, mert versenybe kívánt szállni a kazah államfői posztért. Az orvosból lett, kétes múltú politikusnak erre egy ideig még jó esélye is lett volna.

1983-ban vette feleségül az akkor még a Szovjetunióhoz tartozó Kazahsztán kommunista pártjának legfelső vezetésében dolgozó Nurszultan Nazarbajev Dariga nevű lányát. Miután 1990-ben apósa az 1991 decemberében függetlenné vált Kazahsztán elnöke lett, Alijev karrierje gyors emelkedésnek indult.

Előbb az egészségügyben, aztán az adóhatóságnál, majd a belbiztonsági szolgálatnál dolgozott vezető tisztségekben, mígnem átnyergelt a diplomáciára. 2002-ben Bécsben lett nagykövet, az osztrák kormánynál és nemzetközi szervezeteknél képviselte Kazahsztánt, három év múltán pedig már az első külügyminiszter-helyettesi tisztségbe tért haza. 2007 februárjában aztán ismét Bécsbe küldték nagykövetnek, de elemezők szerint ekkor feltehetőleg már „el akarták tüntetni". Belekeveredett ugyanis az egyik legnagyobb kazah bank, a Nurbank körüli botrányba. Miközben Alijev megpróbálta rátenni kezét a pénzintézetre, elrabolták annak két vezetőjét, és az ügy gyilkosságivá fajult, amikor 2011-ben megtalálták a bankárok holttesteit.

Otthon Alijev ellen 2007 májusában indult büntetőeljárás, megfosztották minden állami hivatalától és nemzetközi körözést adtak ki ellene, júniusban pedig a hozzájárulása nélkül felbontották házasságát az elnök lányával. A volt nagykövet ekkor lett Nazarbajev egyik leghangosabb kritikusa. 2009-ben Keresztapós címmel könyvet is megjelentetett az államfő magánéletéről, az ország vezetésén belül zajló állítólagos machinációkról.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.