Megindultak nyugat felé a románok

Nyugati irányú belső migráció indult meg Romániában. A nyugati megyékben az állástalanok aránya sehol nem haladja meg a 4 százalékot, sőt, Temes megyében mindössze 1,34 százalék, vagyis gyakorlatilag nincs szabad munkaerő.

A helyieket főleg az autóipar szippantotta fel, a régióban ugyanis az elmúlt években egymás után nyíltak meg a különböző alkatrészeket gyártó vállalatok. Jóformán nincs egyetlen nagy európai gépjárműmárka sem, amelynek ne lenne romániai beszállítója. Florin Godean, az svájci székhelyű Adecco munkaközvetítő vállalat romániai menedzsere szerint a magyar határ keleti oldalán munkaerőválság alakult ki.

 

Munkásnő egy romániai autógyárban. Az ágazat gyakorlatilag felszippantotta a helyieket
Munkásnő egy romániai autógyárban. Az ágazat gyakorlatilag felszippantotta a helyieket
Mihai Barbu / Reuters

– Ha találnánk tízezer embert, azonnal felvennénk őket – nyilatkozta. Ám néhány százat is nehezen találnak. Pedig az ország keleti és déli részein a munkanélküliség a 10-11 százalékot is meghaladja. Nemrégiben a romániai közvélemény urbánus része azon háborodott fel, hogy hiába próbáltak munkásokat verbuválni egy olténiai faluban (Románia déli részén), végül egyetlen érdeklődő sem szerződött le, pedig a településen jóformán senkinek nincs „rendes” munkája.

Lusta dögök – ez volt a leggyakoribb kommentár a közösségi oldalakon az eset kapcsán. Aztán szociológusok kisütötték, hogy a falusiak jól számoltak: a 350 kilométerre lévő munkahely nemcsak azzal járna, hogy a fizetés felét elviszi a lakbér, és havonta legfeljebb egyszer találkozik a család, hanem tönkremegy a gazdaság is, amely a család szükségleteinek nagy részét fedezi.

Egy borosjenői (Ineu) cégnek nemrég több mint száz munkást sikerült leszerződtetnie a Bukaresthez közeli Teleorman megyében. Az Arad megyében, Gyulától 60 kilométernyire található vállalat az 1230 lejes (86 ezer forint) fizetés mellé szállást, napi két étkezést és ingyenes orvosi ellátást is ajánlott, illetve havonta egyszer fedezi a haza- és visszautazás költségeit. Nelu Ionel Oprea, a Teleorman megyei foglalkoztatási hivatal igazgatója szerint a társaság máris jelezte, hogy visszatér egy újabb toborzásra.

Továbbra is kérdés, hányan hajlandóak felkerekedni, hogy a családjuktól több mint 400 kilométerre dolgozzanak, mindenesetre a cég és a hatóság képviselői remélik, hogy a már felvett munkások másoknak is kedvet csinálnak. A négyezer embert foglalkoztató borosjenői cég egy ideje munkaerőproblémákkal küzd. Ugyanis miközben a bánsági és erdélyi cégeknél felkínált állás a Románia keleti felében élő embereknek általában az egyetlen jövedelemszerzési lehetőséget jelenti, a helybélieknek már nem elég jó.

Hónapról hónapra egyre többen mondanak fel, hogy valamelyik nyugat-európai országban vállaljanak munkát. A távozásuk egyfajta vákuumhatást generál: a helyüket lassan, de biztosan elfoglalják olténiai, munténiai vagy moldvai munkások. A munkaerőéhséget jelzi, hogy a nagyobb romániai településeken megjelentek a munkahelyeket reklámozó szórólapok, amelyeknek a hátlapjára már kitölthető önéletrajz űrlapot is nyomtattak.

Nem csak kétkezi munkások indultak meg a nyugati határ menti megyékbe. Sorina Donisa, az APT munkaközvetítő igazgatója a Pro TV-nek nyilatkozva elmondta, hogy a temesvári cégek szoftvereseket is keresnek, például a területen jó képzést nyújtó jászvásári (Iasi) egyetem végzettjei közül. A fizetések ezer eurótól indulnak, és a vállalat segít a lakásbérlésben, a költözésben vagy adott esetben megfelelő óvoda felkutatásában is – csak jöjjenek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.