Öndicséret és elégtelen az ellenzéktől

Egyértelműen kudarcnak tartja Robert Fico kormányának első évét a szlovákiai ellenzék.

– A munkanélküliség riasztó mértékben növekszik, országos szinten már meghaladja a 14 százalékot, több régióban a húszat is. Emiatt a kabinet elégtelennél jobb érdemjegyet nem érdemel – jelentette ki Ján Fígel, a szlovák Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) elnöke. Richard Sulík, a Szabadság és Szolidaritás (SaS) párt vezetője szerint a kis- és középvállalkozókat is sújtó adóemelések és más meggondolatlan megszorító intézkedések okozzák Szlovákia súlyos szociális helyzetét, nem csupán a földrészünkön végigsöprő válság. Ugyanez a véleménye Bugár Bélának is: – A kormányfő egy éve azt állította, hogy a konszolidációs intézkedések csupán a lakosság tehetősebb rétegét, legfeljebb tizenkét százalékát érintik, ma viszont az a helyzet, hogy riasztó a munkanélküliség, vészesen növekszik az ország adóssága, csökken a reálbér, megugrottak az élelmiszerárak és az alapvető szolgáltatások díjai, a lakosság döntő többségének érezhetően csökkent az életszínvonala. Ráadásul a kabinetnek fogalma sincs arról, hogy miként oldja meg társadalmi gondjainkat. Ezért a többi szlovákiai ellenzéki párthoz hasonlóan indítványozzuk, hogy rendkívüli parlamenti ülésen mielőbb számoltassuk be a kormánypártot, miként kíván enyhíteni a munkanélküliségen  – nyilatkozta lapunknak a Most-Híd elnöke.

Berényi József kifejtette: az elmúlt egy esztendőben csendben folytatódott nemzetállam építése. – A kormányfő a híveivel együtt a legutóbbi népszámlálási adatok alapján rájött arra, hogy a szlovákiai nemzeti közösségünk asszimilációja felgyorsult, ezért már felesleges megkurtítani szerzett jogainkat, a pénzügyi támogatást és az intézményi kereteket, mert a hazai magyarság igy is felmorzsolódik. A Magyar Közösség Pártja ebben az ellenszélben is nemzeti azonosságtudatunk erősítéséért küzd – válaszolta érdeklődésünkre a pártelnök. Aki ezután rámutatott:  – Mi is fontosnak tartjuk Magyarország és Szlovákia gazdasági együttműködésének gyarapítását, hiszen ha jól megy Észak-Magyarországnak, akkor jól megy Dél-Szlovákiának is, és fordítva. Ezen túl viszont az elmúlt egy évben valóban nem sikerült előrelépést elérni sem a kettős állampolgárság, sem a kollektív bűnösség, sem pedig az önkormányzatiságot érintő kérdések ügyében – szögezte le.

Fico eközben a Markíza kereskedelmi televízióban az elmúlt hónapokat eddigi politikai pályafutásának legnehezebb, de eredményes időszakának nevezte. – Szlovákia nem elszigetelt állam, a kedvezőtlen európai gazdasági folyamatok bennünket is érintenek. Ugyanakkor az év végére elérjük a három százaléknál kisebb hiánycélt, s ha szerény mértékben is, de az idén egy százalékkal, jövőre pedig csaknem hárommal növekedhet az ország gazdasága. Ezt kevés uniós tagállam vezetője mondhatja el. Belátható időn belül több külföldi stratégiai befektető készül Szlovákiába, rajtuk kívül a kabinet is kellő gazdasági eszközökkel kíván új munkahelyeket teremteni – hangsúlyozta a kormányfő.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.