Önálló egyházat kíván az ukrán vezetés

Petro Porosenko ukrán elnök kijelentette csütörtökön, hogy egyre többen szeretnének egységes és Moszkvától független nemzeti ortodox egyházat Ukrajnában, s a kérdés rendezésében számít I. Bartolomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka segítségére.
Az államfő erről a Kijevi Rusz (a Kijevi Nagyfejedelemség) megkeresztelésére emlékező rendezvényen beszélt Kijevben.

A Kijevi Nagyfejedelemség 988-ban vette fel a kereszténységet.

Jelenleg Ukrajnában kettészakadt ortodox egyház működik: a Moszkva alá tartozó, illetve a kijevi patriarchátus. Ez utóbbi autokefál státuszát, vagyis függetlenségét a moszkvai patriarchátustól, valamint nemzeti egyházi mivoltát a többi ortodox egyház nem ismeri el. Az ukrán görög katolikus és az ukrán római katolikus egyház viszont egyaránt önálló hivatalos egyháznak tekinti az ukrán ortodox egyház kijevi patriarchátusát.

A moszkvai patriarchátus alá tartozó ukrán ortodox egyházból kivált kijevi patriarchátust 1992. június 25-26-án hozták létre az ukrán fővárosban tartott helyi zsinaton. Az ukrán ortodox egyház moszkvai és kijevi patriarchátusa között azóta állandó a politikai feszültség, ennek feloldását tenné lehetővé Porosenko szerint a kijevi központú egyház státusának rendezése.

Az oroszbarát Vikor Janukovics, a Majdan-tüntetések nyomán hivatalából eltávolított volt ukrán államfő a moszkvai patriarchátus híve, elnöksége idején az egyház lényegesen nagyobb állami támogatást kapott, mint a kijevi patriarchátus. Utóbbi híveinek nagy része politikai nézeteit tekintve a nemzetileg elkötelezett, az orosz befolyást ellenzők körébe tartozik.

A vallási évfordulót megelőző napon ért Kijevbe a moszkvai patriarchátus által szervezett keresztény "békemenet", amelyet az egyház állítása szerint azzal a céllal indítottak, hogy demonstrálják híveik elkötelezettségét a kelet-ukrajnai konfliktus rendezését célzó békefolyamat mellett. A kijevi vezetés a megmozdulást politikailag motiváltnak nevezte, és tartott attól, hogy az orosz titkosszolgálatok Ukrajnát lejárató provokációkra használják fel a vallási rendezvényt. Miközben a menet egyik része Kijev felé közeledett, gránátokat fedeztek fel a hatóságok a főváros felé bevezető egyik főútmentén.

A rendfenntartók komoly erőkkel vonultak ki a kijevi rendezvények biztosítására, fémdetektoros kapukat állítottak fel, a főpolgármesteri hivatal pedig nem engedélyezte, hogy a hívek Kijev utcáin vonuljanak, ehelyett autóbuszokkal szállították őket. A "békemenet" kijevi tartózkodása alatt végül az aggodalmak ellenére jelentősebb atrocitások nem történtek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.