Olvashat-e a kiselsős elvált szülőkről?

Indulatos vitát váltott ki Szlovákiában az általános iskolák első osztályosai számára kiadott olvasókönyv, amelynek egyik története elvált szülőket említ: a kis Zsigát éveken át elvált édesanyja nevelte, aki azonban rövidesen feleségül megy a szomszédhoz, és ennek köszönhetően a kisfiúnak is lesz nevelőapja.

A Szlovák Katolikus Püspöki Konferencia közleményben követelte a kifogásolt rész azonnali törlését. – A természetes családmodellt az édesapa, az édesanya és a gyermeik alkotják. Nem tartjuk helyénvalónak, ha az ifjú nemzedéket arra neveljük, hogy a válás elfogadható és hovatovább teljesen normális állapot – érvel Jozef Kovácik, a testület szóvivője. 

– Szlovákiában tavaly már 52 százalékos volt a válások aránya, ezért elvont eszmények helyett a valósággal kell szembesíteni a gyermekeket is, akik közül sajnos, egyre többen élnek apa vagy anya nélkül. Ráadásul ezzel a kis történettel reményt sugallunk nekik, hogy egyszer talán ők is teljes családban élhetnek. Nem tartjuk helyénvalónak, ha szemellenzősen neveljük őket – érvelt Miroslav Sedlácek, a tankönyvet jegyző Aitec Kiadó igazgatója. Mire Kovácik azzal vágott vissza, hogy Szlovákiában a gyilkosságok száma is nő, ezért netán az is bekövetkezhet, hogy ilyen történetekkel rombolják majd a kiselsősők értékrendjét.

A napilapokban zajló vitába bekapcsolódtak gyermekpszichológusok is, akik szerint iskolaköteles korban a gyermekek elsősorban érzelmi alapon gondolkodnak, ezért az elvált szülők gyermekei racionálisan nem tudják megmagyarázni, náluk miért nem teljes a család – közölte Stefa Matula. Kollégáival együtt úgy vélekedik, hogy a vitatott történet ezért zavarhatja a kiselsősök lelki világát.

Dusan Caplovic szlovák oktatásügyi miniszter szakértőket kért fel a vita rendezésére. – Ha ők is a történet kihagyását javasolják, akkor megfogadjuk a tanácsukat – mondta a tárcavezető.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.