„Öltük őket, ahogy Istenünk kérte tőlünk az ő Könyvében”

YouTube-ra feltett videoüzenetben vállalta magára a Boko Haram szélsőséges iszlamista szervezet kedd éjjel a nigériai Baga városában újév napján végrehajtott mészárlást, miközben Nigéria és a szomszédos országok képviselői a nigeri Niameyben tanácskoztak a terrorszervezet elleni közös fellépés lehetőségeiről.
"Öltük a népet Bagában. Öltük őket, ahogy Istenünk kérte tőlünk az ő Könyvében" - mondja a 35 perces felvételen Abubakar Shekau. A vérfürdő vállalásával nem keltett meglepetést, sok tanú beszámolója gyűlt már össze az északkeleti város és több más település elleni véres támadásról. A felvétel készítésének időpontja nem ismeretes.

A támadás a Boko Haram "eddigi legnagyobb és legpusztítóbb" akciója volt a lázadás kezdete óta: műholdas felvételek tanúsága szerint 3700 házat romboltak le vagy rongáltak meg az iszlamista fegyveresek a Bagát és tizenhat falut sújtó vérengzésben, egy települést pedig teljesen "leradíroztak a térképről". A helyiek beszámolói szerint brutális gyilkosságokat követtek el, szemtanúk szerint egy vajúdó nőt és csecsemőjét is megölték a Boko Haram tagjai. "A csecsemő, egy fiú, már félig világra jött, így ölték meg" - mondta akkor egy szemtanú. Sok kisgyereket, menekülő embert is legyilkoltak. Az áldozatok többsége gyermek, nő és idős ember volt, akik nem tudtak elfutni, amikor a lázadók rakétagránátokkal és gépkarabélyokkal felfegyverezve behatoltak Bagába.

A niameyi találkozón, amelyen 13 afrikai és nem afrikai ország képviselői ültek össze, Nigéria nigeri nagykövete, Aliou Issa Sokoto megdöbbenését hangoztatta amiatt, hogy Csád és Niger "előzetes konzultáció nélkül" kivonta csapatait az iszlamisták elleni harcra alakult közös erő regionális támaszpontjáról, s a Boko Haram azt követően indított nagyszabású támadást a bagai bázis ellen.

A saría (iszlám jog) radikális értelmezésén alapuló állam létrehozásáért küzdő Boko Haram hat éve folytat fegyveres harcot Nigéria északi részén, és támadásai mindennaposak a térségben. Csak tavaly novemberben több mint ötezer embert gyilkolt meg a szervezet Nigériában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.