Oliver Stone kapta a Snowden-film jogát

Oliver Stone-nak adta oda Edward Snowden orosz ügyvédje az amerikai titkosszolgálat, a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) leleplezéséről  szóló könyvének megfilmesítési jogát – írja az AFP. Az ügyvéd, Anatolij Kucserena ugyan még írja a „Polip ideje" című könyvét, amely lazán épül Snowden élményeire, de már megtalálta annak megfilmesítésére alkalmas rendezőt.

Ana Martinez / Reuters

„A könyvem jogait Oliver Stone-ra és a producer Moritz Bormanra ruháztam át" – jelentette be Kucserena. „Stone velem találkozott, Snowdennel nem. A könyvet később adják majd ki" – mondta.

Az egyik legkiválóbb orosz ügyvédnek számító Kucserena azoknak a válogatott, közismert embereknek a csoportjába tartozott, akik találkozhattak Snowdennel, amíg a CIA és az NSA egykori munkatársa a moszkvai Seremetyjevo nemzetközi repülőtéren volt tavaly. Az ügyvéd segített a titkos adatokat kiszolgáltató informatikusnak, hogy ideiglenes tartózkodási politikai menedékjogot kapjon Oroszországban, és azóta is a szóvivőjeként működik.

Stone – aki egyébként az amerikai politikai establishment éles hangú kritikusának számít – nem csak ennek a könyvnek a filmkészítési jogát szerezte meg. Az NSA adatait elsők között kiszivárogtató Guardian újságírója, Luke Harding által írt Snowden-könyv jogait is megvette.

A Kucserenától megvett politikai thriller forgatókönyvét várhatóan június elejént kezdi írni az Oscar-díjas rendező. A forgatás év vége előtt kezdődik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.