Oligarchát követel Londonon a Kreml

Jevgenyij Csicsvarkin kiadatását követeli Londontól az orosz ügyészség. A multimilliomos orosz üzletember decemberben hagyta el az országot, ám korábban csak feltételezett londoni tartózkodása akkor vált bizonyossá, amikor a múlt héten megjelent a Covent Gardenben az orosz balett gálaelőadásán, amelyet a március óta orosz kérésre az Interpol által körözött üzletemberen túl megtekintett az orosz nagykövet is.

– Mielőbbi pozitív válaszra számítunk - jelentette ki csütörtökön a kiadatást illetően az orosz külügyminisztérium szóvivője, Andrej Nyesztyerenko.

A legnagyobb oroszországi mobiltelefon-forgalmazó vállalat egykori tulajdonosát a hatóságok emberrablással és zsarolással vádolják. A tavaly 3,5 milliárd dolláros forgalmat lebonyolító Jevroszety első komolyabb összeütközése a hatósággal 2006-ban volt, amikor a rendőrség 19 millió dollár értékben foglalt le Motorola-telefonokat, arra hivatkozva, hogy azok illegálisan kerültek az országba. A cég tisztázta magát – az Oroszországban tavaly képviseleteit felszámoló Motorola közreműködésével –, ám csak a készletnek csupán kis részét kapta vissza. A rendőrség a többi készülékeket káros egészségügyi hatásaira hivatkozva semmisítette meg, bár a gyanú szerint azok valójában újra a piacra kerültek, a rendőrség szürke csatornáin keresztül. (A vita a legmagasabb szintekig eljutott, miután a Motorola érintettsége okán George Bush még amerikai elnökként szóvá tette azt akkori orosz kollégájánál Vlagyimir Putyinnál a G8 szentpétervári találkozóján.)

Csicsvarkin védelmi pénzek szedésével vádolta meg a rendőrséget, ami után az orosz sajtó nem zárta ki, hogy a Jevroszetynek problémái támadhatnak a hatóságokkal. Fél évvel később nyomozás indult a cég egyik beszállítója ellen, tavaly pedig a Jevroszety egykori munkatársa – aki a cég biztonsági szolgálata szerint 2003-ban több tízmillió rubelnyi telefont sikkasztott el – feljelentést tett, amely szerint öt évvel korábban a Jevroszety két menedzsere őt elraboltatta, hogy rábírják a kár megtérítésére.

Eközben az év folyamán többször felmerült a cég eladása, amit a tulajdonos határozottan tagadott, majd szeptemberben megvalósított. A másodmagával birtokolt, a FÁK országaiban ötezer üzlettel rendelkező Jevroszetyet 400 millió dollárért - és 850 millió dollár adósság átvállalásáért - eladta, bízva abban, hogy az ellene folyó ügyek ezzel lezárulnak. Ehelyett azonban az ősszel még tanúként kihallgatott Csicsvarkinból januárra gyanúsított lett, a vállalat több vezetőjénél házkutatást tartottak. Ekkorra azonban az extravagáns öltözékeiről is ismert üzletember már külföldre távozott.

Az eljárás folytatásában szerepet játszhatott, hogy Csicsvarkin elfogadta a tavaly ősszel megalakult ellenzéki - bár a Kremllel a kiegyezés lehetőségeit is kereső - Igaz Ügy párt felkérését a moszkvai szervezet vezetésére és a párt arculatának kialakítására. Az együttműködés mégsem jött létre, mert az üzletemberek védelmét zászlajára tűző párt a körözés hírére mást jelölt Csicsvarkin helyére.

A moszkvai várakozások ellenére egyelőre kevés az esélye annak, hogy London kiadja a 35 éves üzletembert. A brit fővárosban több mint húsz olyan személy él, akit Moszkva orosz bíróság előtt szeretne látni, többek között a Kreml egykori „szürke eminenciása” Borisz Berezovszkij, a szakadár csecsen kormány „külügyminisztere”, Ahmed Zakajev, a Ruszsznyefty olajtársaság eladására kényszerített Szergej Gucerijev.

Jevgenyij Csicsvarkin egy 2006-os londoni gazdasági fórumon
Jevgenyij Csicsvarkin egy 2006-os londoni gazdasági fórumon
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.