Oligarchák Szlovákiában is?

Kilépett a szlovák Kereszténydemokrata Mozgalomból (KDH) Daniel Lipsic alelnök. Az ország egyik legnépszerűbb politikusa azzal indokolta döntését, hogy az oligarchák már a pártokat, az igazságszolgáltatást, valamint a döntéshozó országos és regionális állami szerveket és intézményeket is uralják.

Fokozatosan saját érdekeiknek megfelelően osztották fel egymás között az országot. – Iveta Radicová volt az egyetlen olyan kormányfő, aki a rendszerváltás óta következetes harcot kezdett ellenük, de őt rövid időn belül megbuktatták. Én olyan országról álmodom, amelyben a közszereplők a tisztességes polgárokat segítik, érdekeiket védik, nem pedig az oligarchákat szolgálják – érvelt Lipsic.

Közölte azt is, hogy az elkövetkező hónapokban parlamenti képviselőként kívánja bejárni az országot, s ha talál víziója valóra váltásához kellő számú támogatót, akkor kora ősszel új pártot alapít, amely egyesíthetné a viszálykodások miatt szétforgácsolódott szlovákiai ellenzéket, ezáltal erős alternatívát jelenthetne a Robert Fico vezette Smer jelenlegi egyeduralmával szemben. Az új párt megalapításához Iveta Radicová segítségét is kérte, aki azonban visszautasította az ajánlatot. A volt kormányfő megismételte korábbi elhatározását, miszerint a továbbiakban egyetemi oktatóként és valamelyik civil szerveződés emberjogi aktivistájaként kíván tevékenykedni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.