Oligarcha váltotta ki a börtönből a többgyermekes anyát

Egy névtelenséget kérő milliárdos fizette ki a 2,5 millió rubeles – csaknem 16 millió forintos – kártérítést, amely nyomán szabadlábra kerülhetett Anasztaszija Doronyina. A kétgyermekes anya még 2008-ban okozott halálos balesetet, amely miatt 2010-ben négy év börtönbüntetésre és a kártérítés megfizetésére kötelezték. Igaz, a baleset körülményei vitathatók voltak: az autóját vezető asszony elé jelzés nélkül vágott egy kismotor, két 16 éves fiatallal, akik az ütközéskor életüket vesztették. A motorosokon nem volt bukósisak – ketten nem is ülhettek volna a járművön – a vezetőnek nem volt jogosítványa, a motornak pedig nem volt műszaki engedélye. A körülmények okán Doronyina megúszhatta volna börtönbüntetés nélkül, ám az egyik áldozat nagyanyja "felment egyenesen Putyinhoz": sikerült betelefonálnia a kormányfő – májustól pedig 2000-2008 után ismét orosz elnök – éves televíziós műsorába, ahol beszámolt unokája tragikus haláláról. – A hatóságok kezdjenek el komolyan foglalkozni az üggyel, vigyék bíróság elé és jussanak el a bűnösséget kimondó ítéletig – adott konkrét utasítást a kormányfő, ami hamarosan teljesült is. (Putyin nem először ad az "Egyenes vonal" című műsoron keresztül utasításokat. Számtalan kérését teljesítette már a betelefonálóknak, kapott már kistelepülés vizvezetéket, amelynek építése évek óta húzódott, de jutott már el a Kremlbe vidékről betelefonáló kislány is, aki a későbbi találkozón ruhát is kapott ajándékba Putyintól. Ugyanígy közölte a Jukosz egykori elnöke, a korábban sikkaszásért elítélt, 2003 óta ülő Mihail Hodorkovszkij második ügyének bírósági ítélete előtt is, hogy "a tolvajnak börtönben a helye".)

Doronyina a kormányfői ukáz nyomán meg is kapta négyéves büntetését, ami jó magaviselete ellenére nem rövidült le, mert az előzetes szabadlábra helyezéshez a betelefonáló nagyanyának megítélt 2,5 millió rubel megtérítése is szükséges volt. Azt azonban jó magaviseletével elérte, hogy az éjszakákat a családjával tölthesse, miután százötven kilométerre lévő otthonukból a börtön közelébe költöztek.

– Térden állva kértem az áldozatok rokonaitól bocsánatot, mély bűntudatom volt a baleset miatt, de azután, amit velem tettek, nem maradt bennem más, csak keserűség és düh – fakadt ki Doronyina a Moszkovszkij Komszomolecnek, visszaemlékezve a nagyanya megalázó lépéseire, többek között írásos vádaskodásaira, amelyeket a rendőrségnek küldött, azt állítván, hogy az elítélt asszony szökni készül.

Doronyinát ráadásul sürgette alig négyéves gyermekének egészségi állapota is: sürgős segítségre van szüksége egy születéskor szerzett sérülés miatt, amit kisgyermekkorban lehet valamelyest korrigálni. A névtelenséget kérő oligarcha által kifizetett kártérítés után az édesanyának, úgy tűnik, erre is módja lesz.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.