Olcsó reklámfogás a Mladics-vérdíj

Olcsó reklámfogás, illetve az EU-nak szánt jelzés a szerb sajtóban megszólaltatott szakértők szerint, hogy a szerb kormány a tízszeresére emelte a Ratko Mladics háborús bűnökkel vádolt volt boszniai szerb katonai parancsnok fejére kitűzött vérdíjat.

Az intézkedés csak az Európai Uniónak szánt jelzés, hogy Belgrád komolyan gondolja Mladics kézre kerítését – mondta Aleksandar Radics biztonságpolitikai szakértő a B92 belgrádi rádióban.

Zoran Dragisics, a belgrádi egyetem oktatója szerint a kormány döntése "olcsó marketingfogás". Szakértők szerint ezért dőreség lenne bármilyen kézzelfogható eredményt várni ettől a Mladics utáni kutatásban.

Az EU külügyminiszterei a hét elején úgy döntöttek, hogy nem gördítenek akadályt a szerb EU-integrációs folyamat továbbvitele elé; jóváhagyták, hogy a Tanács továbbítsa Szerbia csatlakozási kérelmét az Európai Bizottsághoz.

Brüsszelben hangsúlyozták ugyanakkor, az integrációs folyamatban minden további lépés feltétele, hogy Szerbia működjön együtt "teljeskörűen" a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnök ügyében eljáró hágai Nemzetközi Törvényszékkel. Ez azt jelenti, hogy Szerbiának vagy kézre kell kerítenie Mladicsot és a másik, még körözött háborús bűnöst, a horvátországi szerbek egykori vezetőjét, Goran Hadzicot, vagy bizonyítania kell, hogy nincsenek Szerbiában.

Mladicsot népirtással, emberiesség elleni és háborús bűncselekményekkel vádolják. A hágai törvényszék szerint a boszniai szerb hadsereg egykori vezérkari főnöke a felelős többek között a kelet-boszniai Srebrenicában elkövetett mészárlásért (8 ezer muzulmán civil legyilkolásáért) és a boszniai főváros, Szarajevó lövetéséért, a város több éven át való körülzárásáért.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.