Olcsó plazmatévét mindenkinek!

A chavezista kormányzat a december 8-i időszaki helyhatósági választásokat megelőzően indított gazdasági, így árletörő háborút "a parazita burzsoázia" ellen.

Több mint száz „parazita burzsoá” üzlettulajdonost vettek eddig őrizetbe Venezuelában az utóbbi napokban – jelentette be Nicolas Maduro elnök. A kormány egy hete indított, a nemzeti gárda fegyvereseivel biztosított hadjáratot az árdrágító, elsősorban elektronikai termékeket értékesítő áruházak, boltok ellen. A hivatkozási alap, hogy a dollár-bolívar hivatalos átváltási árfolyamának (1:6,3) százszorosán, egyes esetekben még ennél is drágábban árultak importált plazmatévéket, mosógépeket stb.

Többnapos sorbanállás után juthatnak hozzá az olcsó elektronikai árukhoz Venezuelában
Shoppers carry electronic goods outside a Daka store in Caracas November 9, 2013. Venezuela's President Nicolas Maduro has ordered the "occupation" of a chain of electronic goods stores in a crackdown on what the socialist government views as price-gouging hobbling the country's economy. Various managers of the five-store, 500-employee Daka chain have been arrested, and the company will now be forced to sell products at "fair prices," Maduro said late on Friday. REUTERS/Carlos Garcia Rawlins (VENEZUELA - Tags: POLITICS BUSINESS)

Caracasban és más nagyvárosokban is napok óta hosszú sorok kígyóznak az üzleteknél, a sorszámokat a nemzeti gárda osztja. Az El Nacional napilap Paula Santander fodrász esetét említette, aki hétfő reggel hét órakor állt be a sorba a caracasi Venelca háztartási cikkeket árusító üzletnél, akkor a 405-ös sorszámot kapta. Három és fél nap elteltével került végül rá a sor. Mint mondta, legfeljebb három cikket vásárolhatott, összesen 75 ezer bolívárt költött, ám 45 ezret így is megtakarított az árcsökkentéssel. Az üzlet tulajdonosa csütörtök reggel közölte, hogy összesen 8600 termékük volt raktáron, közülük már az összes televíziót elvitték, miután több mint 50 százalékos árleszállítást határoztak el.

A kormányzat által kiküldött ellenőrök a nemzeti gárda fegyvereseinek kíséretében a hétvége óta eddig 1440 üzletet, boltot kerestek fel megállapítandó, hogy milyen mérvűek az árak. Az elektronikai termékek mellett várhatóan az árszabályozás kiterjed majd a Goodyear autógumijaira, pedig a Maduro által meghirdetett gazdasági háború kezdete óta 15 százalékkal már csökkentették az abroncsok árait.

Vannak olyan áruházak is, amelyek tulajdonosai „önkéntes”, 30-70 százalék körüli árleszállításokkal próbálják „védeni” magukat. Ennek ellenére egy hét alatt állítólag 39 fosztogatási esetet jegyeztek fel, mert a chavezista kormányzat megnyilatkozásaitól felbátorodott tömeg erőszakhoz folyamodott.

A márciusban elhunyt Hugo Chávez utódja, az áprilisban megválasztott Maduro csütörtöki televíziós beszédében bejelentette azt is, hogy a kormány törvénytervezetet kíván benyújtani, ami az üzletemberek profitját 15-30 százalékban fogja maximalizálni. Maduro reméli, hogy a mostani központi „árcsökkentési akció” következtében novemberben az infláció 15 százalékkal visszaesik. Idén eddig 54 százalékos volt az infláció, egész Latin-Amerikában a legmagasabb. A megfigyelők az elszabadult inflációt nagyrészt annak tulajdonítják, hogy az olajexportáló ország alapvető árucikkeket – a vécépapírtól kezdve a háztartási gépeken át az autóalkatrészekig – importál. A kormányzat, illetve a nemzeti bank nem rendelkezik elegendő devizával, ezért a dollárátváltást központilag korlátozzák. Hiába tartanak időről időre dollárlicitálást az importálóknak és a külföldre utazni szándékozó lakosoknak, a tiltott feketepiacon a dollárt a hivatalos 1:6,3 átváltással szemben immár 50 bolívár felett lehet csak beszerezni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.